Ministra Justiţiei Alina Gorghiu a semnat, marţi, împreună cu omologul italian Carlo Nordio au semnat o Declaraţie comună privind dezvoltarea parteneriatului în domeniul justiţiei între cele două instituţii pe care le conduc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Declaraţie comună privind dezvoltarea parteneriatului în domeniul justiţiei semnată azi. România şi Italia sunt parteneri strategici şi în justiţie. Acesta e mesajul transmis de mine şi ministrul justiţiei din Italia, Carlo Nordio. Azi, la Roma, ne asumăm angajamentul de a lucra împreună pentru o cooperare judiciară mai strânsă în materie penală. În 2023, statul român a adus din Italia 120 de fugari. În 2024, până în prezent, au fost predaţi în ţară deja 24”, a scris Alina Gorghiu, marţi pe Facebook.

Ea a mai spus că ministrul Carlo Nordio ne-a asigurat că „este inacceptabil ca persoanele condamnate corect într-o ţară membră UE şi deţinute în Italia să nu fie predate”.

„Ori magistratura italiană găseşte o soluţie, ori depunem toate eforturile posibile pentru schimbarea legislaţiei”, a adăugat Nordio.

„Suntem de acord, situaţia trebuie schimbată. Prin această Declaraţie semnată astăzi, ne asigurăm că nimeni nu scapă de justiţie: vom înfiinţa un grup de lucru dedicat îmbunătăţirii cooperării judiciare în materie penală, în special pentru punerea în aplicare a mandatelor europene de arestare şi recunoaşterea hotărârilor judecătoreşti; vom elabora împreună un ghid de bune practici în materia aplicării mandatului european de arestare”, a mai precizat Gorghiu.

Ea a mulţumit şi ambasadoarei României în Italia Gabriela Dancău şi a adăugat că alături de ea au mai fost preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României Alina Corina Corbu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Alex Florin Florenţa, procurorul-şef al Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Marius Voineag şi magistratul de legătură al României în Republica Italiană Laura Ceh.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.