Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă că a semnat acorduri bilaterale de securitate cu Canada şi Italia, ai căror şefi de guverne s-au aflat la Kiev, pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Ucraina la doi de la invazia rusă, în contextul în care Kievul încearcă să-şi consolideze alianţele în Occident, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În prezent Ucraina este în mod clar mai puternică decât acum doi ani”, când a început războiul, scrie pe Telegram şeful statului ucrainean, salutând încheierea cu Canada a unui acord de securitate care consolidează poziţia poporului nostru, mai ales a militarilor noştri”.

Volodimir Zelenski i-a mulţumir premierului canadian Justin Trudeau, care se află într-o vizită la Kiev.

Biroul premierului canadian a anunaţt că acordul ”detaliază angajamente-cheie pe termen lung ale canadei de a continua să susţină Ucraina”.

Canada urmează să furnizeze Ucainei, în 2024, un ajutor financiar şi militar în valoare de aproximativ 2,2 miliarde de dolari, anunţă Guvernul canadian.

Premierul canadian Justin Trudeau l-a acuzat sâmbătă, la Kiev, pe preşedintele rus Vladimir Putin de ”asasinat”, evocând moartea lui Aleksei Navalnîi.

Opozantul rus a murit la 16 februarie, într-o colonie penitenciară, în Arctica, în care ispăşea 19 ani de închisoare cu privire la ”extremism”.

Rămăşiţele lui Aleksei Navalnîi, pe care rudele sale le cereau de peste o săptămână, au fost predate mamei sale, a anunţat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a acestuia, Kira iarmîş.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat anterior că a semnat un acord bilateral de securitate cu Italia, a cărei şefă de Guvern se află de asemenea la Kiev.

”Acest document pune bazele solide ale unui parteneriat de securitate pe termen lung între Ucraina şi Italia”, a salutat el.

Ucraina a semnat deja acorduri de acest fel cu mai multe ţări din Europa, inclusiv cu Regatul Unit, Germania şi Franţa.

 

BAERBOCK, LA ODESA CU kULEBA, DIN R,MOLDOVA

Ministrul german de externe Annalena Baerbock se afla sâmbătă la Odesa, în sudul Ucrainei, cu ocazia marcării a doi ani de la invazia rusă.

”Este un moment de emoţie. Intrăm într-o ţară în război”, a anunţat ea la intrarea în Ucraina - dinspre Republica Moldova vecină -, însoţită de către omologul său ucrainean Dmitro Kuleba.

CHARLS AL III-LEA SALUTĂ ”HOTĂRÂREA ŞI FORŢA” UCRAINENILOR

Regele Charles al III-lea a adus sâmbătă un omagiu ”hotărârii şi forţei poporului ucrainean”, într-un mesaj cu ocazia marcării a doi ani de la invazioa Ucrainei de către Rusia, publicat de Palatul Buckingham.

”Hotărârea şi forţa poporului ucrainean continuă să fie o sursă de inspiraţie, în timp ce atacul neprovocat pe pământul lor, asupra vieţii lor şi mijloacelor lor intră în al treilea an tragic”, declară suveranul britanic.

Charles salută în acest mesaj susţinerea Ucrainei de către Regatul Unit şi de către celelalte ţări din Occident.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.