Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, duminică seară, într-un nou discurs, că este necesară voinţa politică a Vestului pentru ca războiul să devină unul fără speranţă pentru Rusia, el subliniind că fără un “nivel de aprovizionare” adecvat s-ar putea scrie “una dintre cele mai ruşinoase pagini din istorie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski a precizat că Vladimir Putin “vrea doar război şi moarte” şi că dacă va reuşi să distrugă Ucraina apoi va veni rândul partenerilor de acum ai ucrainenilor.

Volodimir Zelenski a vorbit şi despre bilanţul celor mai recente atacuri sângeroase ale Rusiei.

“Astăzi, operaţiunile de salvare au continuat pe tot parcursul zilei în Odesa, la locul unde "Shahed". Corpurile copiilor au fost scoase de sub dărâmături. Până în prezent, au fost raportate douăsprezece persoane decedate, dintre care cinci copii. Condoleanţele familiilor şi prietenilor. Cinci oameni au fost salvaţi. La faţa locului s-au deplasat Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei, poliţia, psihologii şi lucrătorii din domeniul utilităţilor. Le sunt recunoscător tuturor oamenilor care au ajutat.

Astăzi, criminali ruşi au lovit oraşul Kurakhove din regiunea Doneţk. Cu o bombă aeriană ghidată care a lovit acoperişul uneia dintre case. Fără niciun alt scop decât teroarea. Cel puţin 16 persoane au fost rănite, tuturor li se acordă asistenţa necesară.

Şi acestea sunt doar două astfel de lovituri. În total, numai de la începutul acestei săptămâni, teroriştii ruşi au folosit deja aproape 400 de bombe aeriene ghidate, peste 50 de drone "Shahed" şi peste 40 de rachete”, a afirmat el.

Zelenski a spus că nicio ţară din Europa nu ar fi putut rezista singură unei asemenea presiuni şi răutăţi. “Şi de aceea este important să fim cu toţii uniţi acum - toţi cei care preţuiesc viaţa şi care nu doresc ca această teroare să ajungă la alte naţiuni. Toţi liderii şi toate organizaţiile internaţionale trebuie să reacţioneze la acţiunile Rusiei. Iar răspunsul trebuie să fie dur. Putin nu vrea pace - el vrea doar război şi moarte. Nu-i pasă pe cine ucide. Scopul principal este să distrugă. În primul rând, Ucraina şi ucrainenii. Şi apoi pe voi, dragi parteneri. De aceea, este o chestiune de supravieţuire, şi nu doar pentru Ucraina, ca lumea să reacţioneze la răul rusesc şi să exercite presiuni şi să riposteze”.

Liderul de la Kiev a mai afirmat că Ucraina a doborât şapte avioane militare ruseşti în ultima săptămână. “Chiar pe cele care aruncă aceste bombe şi ucid. De la începutul lunii februarie, Rusia a pierdut 15 avioane militare. Aceasta este dinamica adecvată a pierderilor lor. Şi cu cât avem mai multe capacităţi de a doborî avioanele ruseşti, cu cât distrugem mai mult logistica rusă pe teritoriul nostru ocupat, cu atât mai multe vieţi ucrainene vor fi salvate”, a spus el.

Zelenski a preizat că acest război trebuie să devină fără speranţă pentru Rusia. “Iar ei trebuie să simtă în cea mai mare măsură posibilă că există o forţă care îi distruge pe cei care vor să distrugă viaţa. Noi suntem capabili să facem acest lucru. Fiecare partener ştie de ce este nevoie. Cheia este voinţa politică de a pune totul în aplicare. Pentru a oferi exact nivelul de aprovizionare care va ajuta. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, va deveni una dintre cele mai ruşinoase pagini din istorie - dacă America sau Europa vor fi învinse de drone iraniene "Shahed" sau de avioane de luptă ruseşti. Răul rusesc nu ar trebui să fie încurajat de decizii slabe, de întârzieri în livrări sau de ezitări. Succesul comun al tuturor celor din lume care preţuiesc viaţa ar trebui să fie tangibil”, a menţionat Volodimir Zelenski.

“Am trecut prin iarnă, am conservat sectorul energetic şi am prevenit pene de curent. Teroarea energetică a Rusiei a eşuat. Continuăm să restabilim securitatea pe mare, iar exporturile noastre maritime sunt operaţionale. Putem doborî mai multe avioane militare ruseşti şi putem distruge şi mai multă logistică rusă pe teritoriul nostru ocupat. Singura întrebare este legată de armele adecvate pe care partenerii noştri le au şi le pot furniza Ucrainei”, a mai spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.