Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, joi, într-un discurs, că s-a întâlnit cu Grupul internaţional de lucru privind consecinţele de mediu ale războiului, din care face parte şi Greta Thunberg, şi a discutat cu membrii acestuia în special despre “ecocidul’ de la Kahovka.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski s-a întâlnit joi şi cu fostul vicepreşedinte american Mike Pence.

Raportul privind această zi, o zi plină. Una foarte lungă. Reuniunea Consiliului European - este deja o tradiţie pentru Ucraina să fie printre membrii Uniunii Europene. Ordinea de zi este evidentă: apărarea noastră în acest război, calea noastră spre victorie, sprijinul partenerilor noştri, sprijinul nostru de securitate pentru ei, pentru întreaga noastră Europă. Ucraina influenţează puterea Europei. Aceasta este realitatea. Iar în acest an, este timpul să folosim asta şi alte fapte similare pentru a consolida unitatea în Europa, inclusiv prin începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Întâlnirea cu Mike Pence, cel de-al 48-lea vicepreşedinte al Statelor Unite, senatorul... Sprijinul american pentru Ucraina este vital - din partea tuturor americanilor, a fiecărei familii americane, a întregii societăţi civile americane, a tuturor liderilor politici, a Congresului - ambele partide, bineînţeles, a preşedintelui Biden. Vă mulţumim pentru acest sprijin! Am discutat cu domnul Pence despre apărarea noastră, despre cooperarea noastră - încă de la început, din primele zile între naţiunile ucraineană şi americană. Am vorbit despre arme, despre capacităţile soldaţilor noştri, despre valorile noastre comune”, a explicat Zelenski.

“Întâlnirea cu membrii Grupului internaţional de lucru privind consecinţele de mediu ale războiului - Greta Thunberg, Margot Wallström şi alţii. Am vorbit în principal despre atacul terorist rusesc şi ecocidul de la centrala hidroelectrică Kahovka şi despre activitatea grupului nostru, care se va ocupa de aspecte direct legate de impactul distructiv al agresiunii ruse asupra naturii. Combaterea ecocidului este unul dintre punctele formulei ucrainene de pace şi trebuie să punem în aplicare fiecare dintre punctele sale, toate aspectele păcii”, a adăugat el.

Volodimir Zelenski a precizat ce discuţii şi întâlniri a mai avut pe parcursul zilei: “Discuţia cu preşedintele Guatemalei. Formula de pace, cooperarea noastră cu America Latină, asistenţa în materie de deminare şi, cel mai important, crearea unui tribunal pentru agresiunea rusă. Întâlnirea cu reprezentanţii noştri de afaceri - foarte importantă, foarte semnificativă. Le sunt recunoscător. Am discutat despre cum să stimulăm activitatea economică acum, în vreme de război. Am vorbit despre cum să oferim mai multă protecţie pentru mediul de afaceri, mai multă interacţiune între stat şi mediul de afaceri. Prioritatea numărul unu acum este apărarea, iar acest lucru este evident. Dar economia este, de asemenea, importantă”.

Ca de obicei, la finalul discursului Zelenski şi-a exprimat recunoştinţa faţă de toţi cei care apără şi ajută Ucraina.

“Sunt recunoscător tuturor celor care lucrează pentru Ucraina, pentru ucraineni, care menţine şi creează noi locuri de muncă, care plăteşte impozite şi care se pregăteşte deja pentru redresarea noastră, pentru programul de transformare pe scară largă a Ucrainei, pe care îl vom pune în aplicare cu siguranţă după victoria noastră.

Şi, bineînţeles, războinicilor noştri, apărării noastre. Astăzi, în discursul meu adresat comunităţii Chatham House - unul dintre cele mai importante centre intelectuale britanice din lume - am spus că au fost pregătite încă trei decrete foarte importante pentru a-i decora pe războinicii noştri - 419 războinici. În total, peste 49.000 de ucraineni au primit deja distincţii de stat în timpul războiului pe scară largă”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.