Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit vineri seara ucrainenilor despre eroii ţării, în condiţiile în care în cursul zilei au avut loc funeraliile unui militar celebru şi îndrăgit al ţării, poreclit „Da Vinci”, care a murit pe frontul de la Bahmut. Liderul de la Kiev a prezentat, de asemenea, situaţia din ţară, după atacul masiv cu rachete de joi, iar la capitolul contacte diplomatice a menţionat discuţii cu premierul Finlandei şi cu ministrul apărării din Norvegia, anunţând că sunt discuţii pentru ca piloţii ucraineni să se antreneze în această ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi, am avut onoarea de a-i înmâna mamei lui "Da Vinci" Dmitro Koţiubailo Crucea Meritul Militar. Despărţirea de Dmitro a avut loc astăzi. Şi le mulţumesc tuturor celor care au venit la ceremonia de rămas bun pentru "Da Vinci", tuturor celor care ar fi vrut să vină, dar în prezent sunt pe front, în armată, în spital. Este foarte important. Este important ca Ucraina să îşi onoreze eroii şi să demonstreze lumii ce fel de oameni îşi dau viaţa pentru libertatea poporului nostru şi a întregii Europe. Sunt recunoscător tuturor. Amintiţi-vă astăzi de Dmitro, vă rog să vă amintiţi de toţi cei care ne-au fost luaţi de acest război - de la 24 februarie, din 2014. Veşnică amintire eroilor!”, a spus preşedintele Zelenski. 

El i-a remarcat pe soldaţii care luptă în regiunea Doneţk, centrul celor mai acerbe lupte, spunând că în fiecare zi ei dau motive bune de recunoştinţă şi aduc rezultate bune pentru Ucraina.

„Separat, aş dori să le mulţumesc astăzi soldaţilor din unitatea de informaţii a apărării Şaman - pentru Bahmut, pentru participarea lor puternică la apărarea oraşului. Mulţumesc soldaţilor brigăzii 44 de artilerie, care luptă în apropiere de Zaporojie. Distrugeţi cu îndemânare poziţiile şi echipamentele inamicului. Vă mulţumim băieţi pentru asta!” - li s-a adresat preşedintele.

Liderul de la Kiev a anunţat că a semnat un decret pentru decorarea unor soldaţi şi i-a nominalizat pe cei din Batalionul 24 de asalt al Forţelor Armate ale Ucrainei.

„Ucrainenii sunt puternici atunci când au grijă unii de alţii. Ucrainenii sunt liberi atunci când se apără”, le-a transmis Zelenski compatrioţilor.

Foto: presdint.gov.ua
Foto: presdint.gov.ua

În privinţa situaţiei de pe linia frontului, Volodimir Zelenski a spus că a discutat în cadrul şedinţei cu liderii militari despre apărarea statului „la est şi la sud, la graniţă”, iar la Bahmut sunt studiate în continuare posibilităţile de consolidare, perpsectiva unei retrageri părând a fi exclusă în continuare de şeful statului.

El a spus că atenţia militarilor se concentrează pe protecţia Hersonului şi a comunităţilor din regiunea Dnipropetrovsk, regiunea Cernihiv şi regiunea Sumî, fiind evaluate necesităţile de muniţie şi aprovizionare.

După atacul masiv cu rachete de joi, care a vizat infrastructura energetică a  ţării, la Harkov sunt mulţi abonaţi încă deconetctaţi, iar oraşul are şi probleme cu comunicaţiile, a anunţat Zelenski. În schimb, în regiunea Harkov
începând de vineri seară, alimentarea cu energie electrică a fost restabilită pentru majoritatea consumatorilor.

„Încă nu este uşor în Jîtomîr: deşi sistemul a fost, în general, echilibrat, este posibil să existe în continuare întreruperi. Lucrătorii din domeniul energiei lucrează. În Zaporojie se face totul pentru a proteja oamenii şi sistemul energetic al oraşului. La Kiev, reţelele de încălzire sunt în curs de restabilire”, a precizat preşedintele.

În plan diplomatic, el a spus că discuţiile sale din cursul zilei au avut ca obiectiv aprovizionarea soldaţilor ucraineni şi, în general, a încercat să obţină sprijin pentru apărarea împotriva agresiunii ruseşti.

Kievul a început să discute cu Norvegia despre posibilităţile unei misiuni de antrenament pentru piloţii ucraineni, a anunţat Volodimir Zelenski, care a spus că s-a întâlnit cu ministrul apărării din ţara nordică, Bjorn Arild Gram. „Am discutat măsuri suplimentare pe care le putem lua împreună cu Norvegia pentru ca această primăvară să fie un succes atât pentru apărarea ucraineană, cât şi pentru perspectivele securităţii paneuropene”, a afirmat Zelenski, părând să se refere la aşteptata contraofensivă ucraineană.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

„În general, am obţinut o relaţie extrem de puternică cu Norvegia în multe domenii. Acest lucru se referă, de asemenea, la arme: datorită Norvegiei, ne-am consolidat apărarea aeriană, artileria şi alte tipuri de trupe. De asemenea, Norvegia a lansat un program de sprijin bugetar pe termen lung pentru Ucraina - 7 miliarde de dolari pentru cinci ani - care poate şi ar trebui să devină un exemplu pentru ceilalţi parteneri ai noştri”, a punctat Zelenski.

Şi premierul Finlandei, Sanna Marin, s-a aflat vineri în vizită la Kiev şi a participat la ceremonia organizată în memoria soldatului „Da Vinci”.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

Finlanda este „o ţară care ne sprijină activ. Am mulţumit pentru pachetele de ajutor oferite deja, am discutat despre noi oportunităţi de a ne consolida apărarea, de a creşte presiunea asupra Rusiei - un nou pachet de apărare pentru Ucraina, deja al 14-lea”, a detaliat Zelenski. „Am vorbit, de asemenea, despre cooperarea în cadrul structurilor Uniunii Europene şi despre sprijinirea iniţiativelor noastre de pedepsire a criminalilor ruşi”, a adăugat el..

Preşedintele a spus că a avut discuţii în cursul zilei şi cu reprezentanţi ai comunităţii politice americane - senatori şi experţi de la American Enterprise Institute, unul dintre cele mai puternice think tank-uri americane. „I-am informat despre situaţia actuală, despre posibilităţile noastre de a pune capăt agresiunii ruse şi de a reda securitatea Ucrainei. Am mulţumit Americii pentru sprijinul său de neclintit şi principial, precum şi pentru leadershipul care ne poate aduce victoria mult mai aproape”, a spus Zelenski, mulţumind tuturor celor care îi ajută ţara.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.