Kievul şi susţinătorii săi occidentali pot face "ireversibilă" înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina chiar în acest an, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski după ce a fost primit la Berlin de cancelarul Olaf Scholz, relatează Reuters şi The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul ucrainean a declarat într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz că va fi întotdeauna recunoscător Germaniei pentru sprijinul acordat în timpul invaziei pe scară largă a Rusiei.

CITEȘTE ȘI Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu preşedintele Germaniei, mulţumindu-i pentru sprijin

"Acum este momentul să determinăm sfârşitul războiului încă din acest an, putem face ca înfrângerea agresorului să fie ireversibilă încă din acest an", a asigurat el.

Anterior, preşedintele Zelenski a transmisese şi pe Twitter mulţumirile sale "pentru cel mai mare pachet de ajutor militar de la începutul invaziei ruseşti" acordat de Germania, care a anunţat sâmbătă un sprijin militar în valoare de 2,7 miliarde de euro pentru Kiev.

"Sistemele germane de apărare aeriană, artileria, tancurile şi vehiculele de luptă ale infanteriei salvează vieţi ucrainene şi ne aduc mai aproape de victorie. Germania este un aliat de încredere! Împreună aducem pacea mai aproape!" - a scris Zelenski în germană şi engleză.

Aceste declaraţii şi această vizită a lui Zelenski la Berlin intervin în condiţiile în care Ucraina este aşteptată să lanseze operaţiuni contraofensive majore în următoarele săptămâni pentru a încerca să recucerească porţiuni din estul şi sudul ţării ocupate de forţele ruseşti.

CITEȘTE ȘI Zelenski sugerează că mult aşteptata contraofensivă ucraineană va începe în curând

Zelenski a mai declarat, în conferinţa de presă comună cu Scholz, că Ucraina este gata să discute iniţiativele de pace propuse de alte state, dar a subliniat că aceste propuneri ar trebui să se bazeze pe poziţia Ucrainei şi pe planul său de pace.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

"Războiul are loc pe teritoriul ţării noastre şi, prin urmare, orice plan de pace se va baza pe propunerile Ucrainei", a punctat el, în condiţiile în care China, dar şi Papa Francisc, şi-au exprimat astfel de intenţii de a media pacea.

Kievul a exclus ideea oricăror concesii teritoriale către Rusia şi a declarat că îşi doreşte înapoi fiecare centimetru de pământ. Rusia a anexat peninsula Crimeea şi alte patru regiuni ucrainene, pe care Moscova nu le controlează în totalitate, dar le numeşte de-acum pământ rusesc.

Volodimir Zelenski a sosit la Berlin venind de la Roma, unde s-a întâlnit separat, sâmbătă, cu preşedintele Sergio Mattarella, cu premierul italian Giorgia Meloni şi cu Papa Francisc, accentul fiind pus în discuţiile cu oficialii italieni tot pe ajutorul militar.

La fel ca în cazul deplasării în Italia, unde a fost adus de un avion al guvernului de la Roma, Zelenski a ajuns la Berlin la bordul unui avion al guvernului german, fiind escortat deasupra spaţiului aerian german de avioane de vânătoare ale forţelor aeriene din Luftwaffe. Zelenski a ajuns la Berlin la miezul nopţii.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

Anton Gherşcenko, consilier al ministrului de interne al Ucrainei, a postat pe Twitter un filmuleţ care arată măsurile de securitate în vigoare, duminică, în Germania, pentru vizita preşedintelui Zelenski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.