Un videoclip fals cu preşedintele Volodimir Zelenski, în care acesta pare că cere trupelor ucrainene să depună armele, a fost distribuit intens pe reţelele sociale, potrivit BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O captură din videoclip a apărut pe site-ul canalului de televiziune ucrainean Ukraina 24, iar textul mesajului a fost, de asemenea, difuzat la televizor.

Ukryina 24 a informat într-un comunicat că site-ul oficial şi reţeaua telex au fost sparte. Site-ul a fost inaccesibil, dar funcţionarea sa a fost apoi restabilită.

Zelenski a precizat că videoclipul este fals, într-o postare pe Instagram, spunând că ”poate sugera doar militarilor ruşi să depună armele şi să plece acasă”.

Înregistrarea video a fost probabil realizată folosind tehnologia deepfake pentru a modifica materialul video. De obicei, se înlocuieşte faţa unei persoane cu o alta, având rezultate realiste.

Deşi buzele lui se mişcă în sincron cu sunetul, capul lui Zelenski pare deplasat şi nici vocea nu sună ca a lui.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.