Preşedintele Volodimir Zelenski a spus, în mesajul adresat compatrioţilor luni seara, că deşi unii oameni din oraşele din spatele frontului par să fi „uitat complet de război”, luptele acerbe continuă în principalele direcţii operaţionale, în special în Donbas, iar ignorarea războiului „e un lux pe care nimeni nu şi-l poate permite”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Uneori se pare că unii oameni din oraşele din spate au uitat complet de război şi au început să ignore realitatea, folosindu-se de protecţia eroilor noştri. Ignorarea războiului este un lux pe care nimeni nu şi-l poate permite”, a spus Volodimir Zelenski înainte de a anunţa că a semnat o serie de decrete între care unul interzice funcţionarilor guvernamentali, inclusiv de nivel înalt, să plece din ţară în alte scopuri decât cele de serviciu.

„Dacă vor să se odihnească acum, se vor odihni în afara funcţiei publice. Funcţionarii nu vor mai putea călători în străinătate în vacanţă sau în orice alt scop neguvernamental”, a spus Zelenski.

Luptele acerbe continuă în principalele direcţii operaţionale, în special în Donbas, unde au loc bombardamente şi ofensive inamice în permanenţă, a declarat preşedintele. „Cu toate acestea, bătălia pentru Donbas continuă. Bătălia pentru sud continuă. Vedem ce forţe adună Rusia şi ştim cum să răspundem. Vom răspunde cu siguranţă la atacurile teroriste regulate ale inamicului în zonele noastre de frontieră - regiunile Sumă şi Harkov”, a asigurat preşedintele.

El a anunţat, de asemenea, că apărarea antiaeriană a oferit luni Ucrainei „o zi bună”, pentru că au fost doborâte „avioane, elicoptere şi rachete ruseşti”.



„De asemenea, aş dori să le mulţumesc luptătorilor din brigada 35-a de marină şi brigada 79-a de asalt aerian pentru curajul lor şi pentru rezultatele de care Ucraina are nevoie în direcţia Doneţk”, a adăugat Zelenski.

„Ucraina nu va da dovadă de slăbiciune. Statul nu va arăta slăbiciune”, a punctat liderul ucrainean, părând să se refere inclusiv la noile măsuri pe care le are în vedere pentru combaterea corupţiei.

CITEȘTE ȘI Zelenski anunţă că funcţionarii statului nu vor mai putea ieşi din ţară decât în deplasări oficiale

Zelenski le-a mai spus ucrainenilor că maratonul diplomatic pe care l-a lansat după ce a făcut vizita la Washington, în decembrie anul trecut, a dat rezultatele de care Ucraina avea nevoie - „o consolidare reală a apărării”.

El a spus că a avut peste 30 de negocieri, la diferite niveluri, cu liderii statelor partenere, iar acestea sunt doar cele care pot fi anunţate public. „Acum lucrăm pentru a umple luna februarie cu şi mai multe contacte substanţiale cu liderii”, a spus Zelenski.

Preşedintele şi-a informat compatrioţii că luni s-a adresat participanţilor la reuniunea de iarnă a liderilor de afaceri americani. „Sunt peste 100.000 de antreprenori, care angajează aproximativ jumătate din forţa de muncă americană. Este important ca americanii de la toate nivelurile să ştie şi să simtă cât de importantă şi necesară din punct de vedere istoric este cooperarea noastră - cooperarea dintre Ucraina şi Statele Unite”, a subliniat Zelenski.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.