Puternicul taifun Rai, însoţit de rafale violente de vânt şi ploi torenţiale, a atins joi centrul şi sudul Filipinelor, iar zeci de mii de persoane şi-au părăsit locuinţele în zonă, potrivit autorităţilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Taifunul era însoţit de rafale de vânt de până la 165 de kilometri pe oră şi a devenit furtună de categorai 5 la atingerea uscatului, în apropierea Insulei turistice Siargao.

”Rafale de vânt distrugătoare ar putea provoca pagube moderate spre grave structurlor şi vegetaţiei”, avertizează agenţia, care a alertează cu privire la eventuale inundaţii sângeroase pe litoral.

Potrivit Agenţiei naţionale filipineze de prevenirea dezastrelor, peste 45.000 de oameni şi-au părăsit locuinţele şi s-au refugiat în adăposturi - inclusiv numeroşi turişti care profitau de celebrele plaje şi locuri de scufundare marină din regiune.

Rai este un taifun foarte întârziat în acest sezon. 

Majoritatea ciclonilor tropicali de la Oceanul Pacific se formează din iulie în octombrie.

Acest taifun urmează să traverseze Filipinele de la est la vest în zillele următoare, şi anume insulele Mindanao şi Palawan, iar apoi să se îndrepte, la Marea Chinei de Sud, către Vietnam.

Filipinele, considerate una dintre cele mai vulnerabile ţări la încălzirea globală, sunt afectate anual de aproximativ 20 de taifunuri, care seamănă adesea distrugerea şi afectează locuitori, recolte şi infrastructuri în regiuni sărace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.