Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen deplâng, joi, într-o ”Declaraţie Comună”, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, ”situaţia disperată a copiilor ucraineni” şi acuză Rusia, prin invazia Ucrainei, de privarea copiilor de dreptul de a fi ”liberi, protejaţi şi în siguranţă”, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Condamnăm vehement deportarea şi transferul unor copii ucraineni, care se adaugă listei crimelor de răboi ale Rusiei”, denunţă ei.

”Cerem de urgenţă Rusiei să înceteze imediat aceste deportări, să pună capăt aşa-zisei practici a «adoptării accelerate» şi să restituie aceşti copii”, se arată în declaraţie.

”Ne angajăm să facem tot ceea ce este necesar pentru a stabili unde se află copiii ucraineni deportaţi, a facilita revenirea lor în siguranţă şi a furniza o susţinere socială, medicală şi educativă esenţiale la întoarcerea lor”, se angajează von der Leyen şi Zelenski.

Cei doi lideri apreciază că ”va veni momentul” trimierii în justiţie a celor pe numele cărora Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis mandate de arestare în acest dosar.

CPI a emis în martie un mandate de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi comisarului rus înscărcinat cu copiii Maria Lvova-Belova, pe care-i acuză de un plan în vederea deportării unor copii ucraineni în Rusia.

Kremlinul a respins mandatele CPI drept ”scandaloase şi inacceptabile” şi a subliniat că Rusia nu recunoaşte jurisdicţia Curţii.â

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.