Veteranul ultranaţionalist al vieţii politice ruse Vladimir Jirinovski a murit la vârsta de 75 de ani, anunţă miercuri preşedntele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, relatează AFP,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Personalitatea sa este atât de uriaşă, încât este dificil să ne imaginăm dezvoltarea sistemului politic al Rusiei moderne fără el”, scrie într-o postare pe Telegram Volodin.

Jirinovski a avut mereu grijă să nu i se opună preşedintelui rus Vladimir Putin.

”El înţelegea profund cum funcţionează lumea şi a prezis multe lucruri”, afirmă şeful Dumei.

Deputaţii ruşi i-au adus un omagiu printr-un moment de reculegere în Duma de Stat acestei personalităţi explozive, care detona.

Jirinovski se afla în agonie, dezvăluie presa de mai multe săptămâni, după ce s-a îmbolnăvit de covid-19.

Viaceslav Volodin evocă doar o ”boală îndelungată”.

Ministerul rus al Sănătăţii declară agenţiilor ruse de presă că ”mari specialişti, medici, s-au bătut pentru viaţa sa până la capăt”.

Moartea sa ”este o lovitură aplicată Rusiei, armatei susţinătorilor săi”, afirmă Partidul Liberal Democrat (LDPR), pe care Jrinovski l-a condus timp de 30 de ani.

Vladimir Jrinovski - clasat drept de extremă drwapta - a candidat în aproape toate alegerile prezidenţiale din Rusia modernă, iar partidul a fost reprezerntat mereu în instanţe locale şi naţionale, în care joacă rolul opozantului gălăgios, dar nu rebel.

Datribele, impulsurle războince şi apariţiile sale improbabile sunt cele care rămân în memoria ruşilor - între altele aruncarea apei dintr-un pahar într-o dezbatere, insultarea adversarului, bătăi în sediul Parlamentului cu un deputat.

Ultima sa ispravă a avut loc 27 decembrie, când a prezis că 2022 ”nu va fi un an paşnic, va fi anul în care Rusia va redeveni o putere” şi a îndemnat ”să aşteptăm 22 februarie”.

O coincidenţă calendaristică sau nu, Vladimir Putin a recunoscut la 21 februarie independenţa separatiştilor proruşi din Donbas, în estul Ucranei, după care trupele ruse invadau Ucraina trei zile mai târziu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.