Virusul Zika, ce a infectat cel puţin 30.000 de oameni în Brazilia, începând de anul trecut, a fost adus în ţara latino-americană de suporterii echipei naţionale de fotbal din Polinezia Franceză, în timpul Cupei Confederaţiilor de la Rio, din 2013, sugerează un studiu citat de Russia Today.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O analiză genetică a virusului sugerează că a ajuns în Brazilia în perioada mai-decembrie 2013, din Polinezia Franceză, ţară care s-a confruntat cu o epidemie de Zika în 2013 şi 2014.

“Ne-am concentrat pe pasagerii aerieni care au călătorit în Brazilia din ţări unde a fost înregistrat Zika, începând din 2012. De la sfârşitul lui 2012 s-a înregistrat o creştere cu 50% a numărului de pasageri care au călătorit în Brazilia din ţări cu Zika”, a declarat profesorului Oliver Pybus, de la Universitatea Oxford.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În Cupa Confederaţiilor, echipa de fotbal a Polineziei Franceze a jucat un meci împotriva Uruguayului pe un stadion din Recife, în nord-estul Braziliei, în apropiere de centrul izbucnirii epidemiei.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford şi de la Institutul Evandro Chagas, din Brazilia, au studiat eşantioane de Zika de la genomi legaţi de epidemia din Brazilia. Printre probele analizate s-a numărat una recoltată din sângele unui donator, o alta de la un adult care a murit în urma infecţiei, iar alta de la un nou-născut cu microcefalie.

Echipa a folosit o tehnică avansată de secvenţionare a AND-ului pentru a identifica genele virusului şi a detectat diferenţe foarte subtile între specimenele analizate.

“Acesta este primul studiu privind epidemia de Zika din Brazilia folosind datele genoamelor şi ne oferă o bază bună pentru cercetări viitoare”, a declarat doctorul Nuno Faria de la Universitatea Oxford.

Prima epidemie cunoscută de Zika a izbucnit în estul Africii, în 1947. De acolo s-a extins în Africa şi în Asia.

Virusul Zika este un virus ARN monocatenar, identificat prima dată în 1947 în pădurea tropicală Zika din Uganda, de aici i se trage şi numele. Virusul provoacă la om o boală infecţioasă virală, numită febra Zika, transmisă prin înţepătura unui ţânţar infectat cu acest virus.

Majoritatea infecţiilor provocate de virusul Zika sunt asimptomatice (60-80%). Simptomele bolii sunt de obicei uşoare şi dispar în 2-7 zile, fără decese. Principalele simptome sunt erupţia cutanată, pete roşii care apar iniţial pe faţă şi apoi se extind pe tot corpul, febra moderată, cefaleea, conjunctivita.

Adevăratul pericol îl reprezintă infestarea cu Zika a femeilor însărcinate. Există suspiciuni că virusul se transmite transplacentar de la mamă la făt sau în timpul travaliului. Specialiştii susţin că bebeluşii născuţi din mame infestate cu Zika pot prezenta complicaţii neurologice, inclusiv sindromul Guillain-Barré şi malformaţii congenitale: microcefalie la nou-născuţi şi malformaţii ale sistemului nervos, totuşi OMS nu a confirmat oficial această teorie.   

Ministerul Sănătăţii din Brazilia a anunţat luna aceasta că numărul de cazuri suspectate şi confirmate de microcefalie asociate cu virusul Zika a crescut cu peste 100 în ultima săptămână. Până în acest moment, 4.976 de cazuri de microcefalie au fost în rândul copiilor brazilieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.