Ministerul Sănătăţii din Brazilia a anunţat că numărul de cazuri suspectate şi confirmate de microcefalie asociate cu virusul Zika a crescut cu peste 100 în ultima săptămână. Până în acest moment, 4.976 de cazuri de microcefalie au fost în rândul copiilor brazilieni, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Brazilia susţine că cele mai multe cazuri de copii născuţi cu microcefalie sunt legate de infectarea mamelor cu virusul Zika, deşi cercetătorii nu au reuşit să stabilească legătura clară dintre defectul congenital şi virusul transmis de ţânţari, care provoacă simptome asemănătoare gripei la adulţi.

Virusul Zika este un virus ARN monocatenar, identificat prima dată în 1947 în pădurea tropicală Zika din Uganda, de aici i se trage şi numele. Virusul provoacă la om o boală infecţioasă virală, numită febra Zika, transmisă prin înţepătura unui ţânţar infectat cu acest virus.

Majoritatea infecţiilor provocate de virusul Zika sunt asimptomatice (60-80%). Simptomele bolii sunt de obicei uşoare şi dispar în 2-7 zile, fără decese. Principalele simptome sunt erupţia cutanată, pete roşii care apar iniţial pe faţă şi apoi se extind pe tot corpul, febra moderată, cefaleea, conjunctivita.

Adevăratul pericol îl reprezintă infestarea cu Zika a femeilor însărcinate. Există suspiciuni că virusul se transmite transplacentar de la mamă la făt sau în timpul travaliului. Specialiştii susţin că bebeluşii născuţi din mame infestate cu Zika pot prezenta complicaţii neurologice, inclusiv sindromul Guillain-Barré şi malformaţii congenitale: microcefalie la nou-născuţi şi malformaţii ale sistemului nervos, totuşi OMS nu a confirmat oficial această teorie.   

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.