Oamenii de ştiinţă francezi susţin că au dovedit că virusul Zika poate provoca o formă rară de paralizie, ce poate fi mortală, numită Sindromul Guillain-Barre şi au avertizat că ţările unde există epidemii de Zika s-ar putea confrunta cu o creştere a numărului de pacienţi care suferă de această boală neurologică gravă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guillain-Barre (GBS) este un sindrom rar în care sistemul imunitar al unui pacient atacă o parte din sistemul său nervos. De regulă, boala se activează la câteva zile după expunerea la un virus, la o bacterie sau lau un parazit.

Într-un studiu în care au fost analizate datele strânse în timpul epidemiei de Zika din Polinezia Franceză, din 2013 şi 2014, cercetătorii conduşi de medicul Arnaud Fontanet, de la Institutul francez Pasteur, au calculat riscul estimat de declanşare a Sindromului Guillain –Barre la 2,4 din 10.000 de pacienţi infectaţi cu Zika.

Echipa lui Fontanet a analizat date strânse de la 42 de pacienţi care au dezvoltat GBS în timpul epidemiei din Polinezia Franceză şi au descoperit că toţi fuseseră infectaţi anterior cu Zika.

Testele au arătat şi că 93% dintre ei contractaseră virusul recent, cu maxim trei luni înainte de apariţia GBS.

“Este important pentru că permite o confirmare a rolului infectării cu virusul Zika în apariţia unor complicaţii neurologice severe reprezentate de GBS”, a declarat Fontanet, directorul Departamentului de Epidemiologie de la Institutul Pasteur.

“Regiunile afectate de epidemia de Zika se vor confrunta, probabil, cu o creştere semnificativă a numărului de pacienţi cu complicaţii neurologice grave şi, în măsura posibilităţilor, ar trebui să suplimenteze capacitatea centrelor de îngrijire medicală pentru a primi pacienţii care au nevoie de tratament intensiv”, a adăugat el.

Potrivit OMS, chiar şi cu cele mai performante tratamente existente,  între 3% şi 5% dintre pacienţii care suferă de GBS mor din cauza complicaţiilor, printre care infecţii ale sângelui, probleme pulmonare, infarcturi sau paralizii ale muşchilor care controlează respiraţia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat epidemia de Zika o urgenţă medicală mondială. Decizia a fost luată, în mare parte,  în urma dovezilor că virusul poate provoca microcefalie – o boală severă ce face ca nou-născuţii să aibă craniul prea mic şi creierul slab dezvoltat -, dar OMS este îngrijorată şi de creşterea numărului de cazuri de GBS în ţările afectate.

Deocamdată, legătura dintre Zika şi microcefalie nu a fost dovedită fără urmă de îndoială, dar experţii spun că dovezile sunt din ce în ce mai clare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.