Politicianul Viktor Ianukovici - fost preşedinte ucrainean în perioada 2010-2014 şi sprijinit în prezent de Moscova - a lansat luni după-amiază o acuzaţie dură la adresa protestatarilor ucraineni pro-occidentali, care au ocupat în urmă cu mai bine de doi ani Maidanul din Kiev şi au dus la căderea executivului apropiat de Kremlin. Fostul lider ucrainean a susţinut că protestatarii se fac vinovaţi de izbucnirea războiului dintre insurgenţa pro-rusă şi forţele guvernamentale din regiunea estică Donbas, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ianukovici este audiat ca martor în procesul a cinci poliţişti ucraineni, acuzaţi că au tras gloanţe în civilii neînarmaţi, care protestau în februarie 2014 pe străzile din Kiev. Revoluţia de pe Maidan este considerată esenţială pentru reorientare a fostei republici sovietice spre Occident.

De asemenea, fostul preşedinte ucrainean este acuzat de trădare de către procurorii din Ucraina. Însă, Ianukovici a reuşit să fugă pe teritoriul rus după ce a înăbuşit violent revoluţia de pe Maidan. Peste 100 de protestatari şi-au pierdut viaţa în urmă cu doi ani, iar procurorii de la Kiev nu îl pot pune sub acuzare pe Ianukovici din cauza protecţiei Moscovei.

Audierea fostului preşedinte a avut loc printr-o conferinţă video cu procurorii ucraineni, în vreme ce Ianukovici şi-a prezentat mărturia într-o instanţă din localitatea rusă Rostov.

Viktor Ianukovici a dezminţit vehement orice implicare în ordonarea acţiunilor luate de echipele de intervenţie anti-revoltă împotriva protestatarilor, în cele trei zile de violenţe care s-sau soldat cu peste o sută de victime.

Acesta şi-a început mărturia acuzându-i pe radicalii care ai preluat puterea şi s-au pregătit ”să-şi forţeze poziţia asupra oamenilor din sud şi est care nu sunt de acord cu ce se întâmplă la Kiev”.

Regiunea industrială estică este locuită în mare parte de vorbitori de limbă rusă şi de multe ori s-a arătat sceptică cu privire la UE şi Statele Unite.

Protestele au început în noiembrie 2013 ca răspuns la decizia lui Ianukovici de a renunţa brusc la un acord crucial cu UE în favoarea apropierii relaţiilor cu Rusia.

Între timp, noul executiv ucrainean a semnat un acord de asociere economică şi politică cu Uniunea Europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.