Australia a lansat vineri un exerciţiu militar comun de mare anvergură împreună cu Statele Unite şi alte 12 ţări - o operaţiune urmărită de către o navă chineză de spionaj, potrivit unui ofiţer superior australian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 30.000 de militari - inclusiv din Marea Britanie, Japonia, Indonezia, Canada şi Franţa - participă la acest exerciţiu bianual, denunit ”Talisman Saber”.

El se desfăşoară într-un context tot mai tensionat, din cauza ameninţărilor în domeniul securităţii pe care le reprezintă China în regiune.

Beijingul nu participă la această operaţiune.

Comandantul australian al operaţiunilor comune, locotenent-generalul Greg Bilton, a anunţat într-o conferinţă de presă că o navă chineză de spionaj a fost reperată joi în largul coastelor de nord-est ale Australiei.

”Noi am contactat această navă joi, în Marea Coralilor. Ei fac asta de mai amulţi ani. Suntem bine pregătiţi pentru asta”, a subliniat generalul.

Răspunsul chinez la mesajele australiene a fost ”curtenitor şi conform codului mării”.

Statele Unite au plasat regiunea Asia-Pacific în centrul noii lor strategii mondiale împotriva influenţei tot mai mari a Chinei şi intenţionează să-şi crească prezenţa în această regiune a lumii.

Statele Unite şi Australia, dar şi Regatul Unit, au încheiat o alianţă strategică - AUKUS -, care să permită Canberrei să aibă acces la submarine cu propulsie nucleară, spre nemulţumirea Chinei.

Exerciţiul comun Talisman Saber se desfăşoară - până la 4 august - şi constă în antrenamente pe uscat, debarcări amfibii şi în manevre aeriene, terestre şi maritime.

Cea mai mare parte a exerciţiului se desfăşoară, în acest an, în estul regiunii Queensland (nord-est), în care Canberra vrea să-şi crească prezenţa militară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.