Vaccinul împotriva covid-19 al Pfizer şi Biontech este ”eficient 90%”, anunţă luni cele două laboratoare, în urma primei analize intermediare a testului lor, aflat în faza a treia, ultima înaintea unei omologări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această ”eficienţă de vaccinare” a fost măsurată prin compararea numărului de participanţi infectaţi cu noul coronavirus în grupul care a primit vaccinul şi în cel care a primit un placebo, ”la şapte zile de la a doua doză” şi la 28 de zile de la prima doză, anunţă într-un comunicat comun Pfizer şi Biontech.

Pfizer şi BioNTech salută ”o mare zi pentru ştiinţă şi omenire”, relatează BBC News.

Vaccinul a fost testat asupra unui număr de 43.500 de oameni în şase ţări şi nu au fost raportate probleme de siguranţă.

Cele două companii intenţionează să ceară ca vaccinul să fie aprobat de urgenţă până la sfârşitul acestei luni.

Un vaccin şi tratamente mai bune sunt considerate cea mai bună cale de scăpare de restricţiile impuse în lume.

Aproximativ 12 vaccinuri se află în faza finală a testării, însă acesta este primul vaccin care dă rezultate.

Vaccinul foloseşte o abordare experimentală - injectarea unei părţi a codului genetic al virusului - cu scopul de a pune în mişcare sistemul imunitar.

Vaccinarea constă în două doze, administrate la un interval de trei săptămâni.

Testele - în StateleUnite, Germania, Brazilia, Argentina, Africa de Sud şi Turcia - arată că vaccinul asigură o protecţie de 90% la şapte zile de la administrarea celei de a doua doze.

Pfizer estimează că poate furniza 50 de milioane de doze până la sfârşitul acestui an şi aproximativ 1,3 miliarde de doze până la sfârşitul lui 2021.

Însă compania se confruntă cu o provocare logistică, în contextul în care este necesar ca vaccinul să fie depozitat la o temperatură de sub minus 80 de grade Celsius.

De asemenea, nu se ştie cât timp durează imunizarea.

”Ne-am apropiat cu un pas semnificativ de furnizarea oamenilor din întreaga lume a unui progres indispensabil către încheierea acestei crize sanitare globale”, apreciază preşedintele Pfizer, dr. Albert Bourla.

Unul dintre fondatorii BioNTech, profesorul Ugur Sahin, cataloghează aceste rezultate drept o ”cotitură”.

Regatul Unit a comandat deja 30 de milioane de doze din acest vaccin.

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a salutat o ”veste excelentă” după anunţul laboratoarelor Pfizer şi BioNTech potirivt căruia vaccinul lor ar fi ”eficient 90%” împotriva covid-19.

”Bursa creşte puternic, un vaccin soseşte în curând. Eficacitate 90%. Ce veste excelentă!”, a scris pe Twitter Trump.

Acest anunţ al Pfizer - care a condus la creşteri pe bursele europene - are loc la două zile după anunţarea victoriei lui Joe Biden împotriva luiDonald Trump în alegerile prezidenţiale americane de la 3 noiembrie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.