Preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un şi-au afişat optimismul, miercuri, la Hanoi, la începutul celui de-al doilea lor summit, la opt luni de la întâlnirea lor istorică în Singapore, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu cred că va fi un succes”, a tunat Trump, exprimându-şi speranţa ca acest tête-à-tête, care se concentrează asupra ”denuclearizării” Coreei de Nord să fie ”echivalent sau mai bun ca primul”.

”Sunt sigur că de această dată vor exista rezultate mari care vor fi salutate de toţi”, a dat asigurări la rândul său cel mai puternic om de la Phenian, purtând tradiţionalul său costum în stil Mao.

”Voi face tot ceea ce pot pentru ca să se întâmple acest lucru”, a spus Kim.

Preşedintele american, care visează să reuşească acolo unde predecesorii săi au eşuat, este supus unor presiuni în urma summitului din Singapore, în iunie, care a condus la o declaraţie în termeni vagi despre ”denuclearizarea peninsulei” coreene.

Criticii săi de tem că Trump i-ar putea face prea multe concesii dictatorului nord-coreean, pentru a da impresia unui avans semnificativ şi a deturna atenţia de la ceea ce se petrece la Washington, unde fostul avocat Mochael Cohen se pregăteşte să depună în Congres o mărturie explozivă.

Niciunul dintre cei doi lideri nu a dat indicii precise despre progrese concrete care ar putea să fie anunţate joi, în a doua şi ultima zi a acestui summit în capitala vietnameză.

”PRIETENUL MEU KIM JONG UN”

Cu câteva ore înaintea întâlnirii, Donald Trump i-a promis din nou ”prietenului (său) Kim Jong Un” o spectaculoasă dezvoltare economică, în cazul în are Coreea de Nord acceptă, în sfârşit, să renunţe la arsenalul său nuclear.

El a insistat îndelung asupra exemplului Vietnamului, o ţară comunistă care a îmbrăţişat economia de piaţă şi a dat pagina confruntării cu Statele Unite.

”Vietnamul se dezvoltă ca puţine alte locuri în lume. Coreea de Nord va face la fel - şi foarte rapid - dacă ea decide să se denuclearizeze”, a scris pe Twitter preşedintele american, evocând posibilitatea unui viitor ”GENIAL” al acestei ţări izolate, în prezent vizată de numeroase sancţiuni internaţionale.

În cursul unor întâlniri cu autorităţi vietnameze, inclusiv cu preşedintele şi şeful Partidului Comunist (unic) Nguyen Phu Trong, Donald Trump a lăudat progresele economice ”extraordinare” ale Vietnamului.

O serie de contracte, în aviaţie, au fost semnate cu această ocazie cu întreprinderi americane, în valoare totală de 21 de miliarde de dolari, potrivit Casei Albe.

În urma întâlnirii lor la Sofitel Legend Metropole, un local de lux situat în inima capitalei, este prevăzută o cină în grup restrâns.

Donald Trump urma să fie însoţit de şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo şi de şeful său de cabinet Mick Mulvaney. Kim Jong Un urma să participe alături de Kim Yong Chol, omul său de încredere, care a fost deja la Casa Albă, şi Ri Yong Ho, ministrul nord-coreean de Externe.

Cei doi lideri, între care există o diferenţă de vârstă de 30 de ani, se întâlnesc joi în vederea unei eventuale semnări a unei declaraţii comune despre care nu se ştie nimic.

În defensivă în faţa numeroaselor critici cu privire la absenţa unor rezultate tangibile, miliardarul republican le-a sugerat adversarilor săi democraţi să nu îi mai spună ce să facă şi să se întrebe mai degrabă ”de ce n-au fpcut-o ei în cei opt ani ai lui Obama”.

Cei doi lideri, care au trecut în câteva luni de zile de la insulte personale şi ameninţări apocaliptice la declaraţii ”de dragoste” din partea lui Donald Trump, urmează să meargă mai departe decât în primul lor summit, catalogat drept pură reprezentaţie teatrală de numeroşi analişti.

Coreea de Nord nu a făcut nimic pentru a-şi reduce arsenalul de care dispune. Conducătorii serviciilor americane de informaţii consideră că dictatorul nord-coreean este hotărât să-şi păstreze arma nucleară, pe care o consideră cheia supravieţuirii regimului stalinist.

Pentru a-şi înfrunta detractorii, Trump ar putea să încerce să smulgă un anunţ ”preşedintelui (chairman) Kim” - de exemplu promisiunea distrugerii reactorului de la Yongbyon, principalul complex atomic nord-coreean.

Într-un mesaj postat pe Titter, el s-a declarat convins că China şi Rusia vor juca un rol ”foarte util” în negocierile viitoare, fără să facă alte precizări.

Statele Unite ar putea, la rândul lor, să accepte să facă gesturi simbolice, precum deschiderea unui birou de legătură sau o declaraţie prin care să se pună în mod oficial capăt Războiului Coreei, care s-a încheiat în 1953 cu un simplu armistiţiu.

TRUMP NU SE GRĂBEŞTE

Donald Trump repetă că nu se grăbeşte să convingă Nordul să renunţe la armele sale, atât timp cât acesta se abţine, aşa cum o face de peste un an, să efectueze tiruri de rachete şi teste nucleare.

”Eu nu vreau să bruschez pe nimeni”, a subliniat el înainte să plece de la Washington, părând să vrea să tempereze în avans speranţe alimentate de summitul din Vietnam.

La Singapore, Trump şi-a luat colaboratorii prin surprindere şi a anunţat suspendarea manevrelor militare comune cu Coreea de Sud - o revendicare majoră a Nordului, care le considera o repetiţie înaintea unei invazii a teritoriului său.

”Fereastra tirului progreselor diplomatice cu Coreea de Nord nu va rămâne deschisă la nesfârşit”, avertizează Kelsey Davenport de la Arms Control Association. "Dincolo de decor, al doilea summit trebuie să punăă accentul pe fond”.

Delegaţia nord-coreeană a profitat de sejurul său în Vietnam pentru a vizita o uzină a primului constructor de automobile local, un simbol al dinamismului acestei ţări din Asia de Sud-Est.

Nordul a angajat în mod discret, în urmă cu mai mulţi ani, reforme economice, a modificat un pic controlul statului şi ar putea să vrea să se inspire după modelul vietnamez.

Însă, indiferent de promisiunile lui Donald Trump, Coreea de Nord este considerată drept ţara cel mai puţin atractivă din lume pentru investitori, potrivit cabinetului de evaluare a riscurilor Verisk Maplecroft.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.