Preşedintele SUA Joe Biden va discuta joi cu preşedintele Ucrainei Vladimir Zelenski şi membrii Bucureşti 9, grupul statelor din flancul estic al NATO, inclusiv România, conform Reuters. Preşedintele Klaus Iohannis are programată de la 20;45 convorbirea telefonică cu Biden în format B9.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Preşedintele Klaus Iohannis are joi, în program, de la ora 15:00, participarea la Summitul Democraţiei (Summit for Democracy), organizat de Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, iar de la 20:45, convorbire telefonică cu preşedintele SUA, în format Bucureşti 9 (B9).

ŞTIREA INIŢIALĂ - Citând informaţii transmise de Casa Albă, Reuters anunţă că preşedintele SUA Joe Biden va discuta joi cu ”preşedintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy şi cu Bucureşti Nouă, un grup de state din flancul estic al NATO”.

Discuţiile au loc după convorbirea care a avut loc între preşedintele SUA şi omologul său rus Vladimir Putin, pe tema crizei cauzate de către Rusia, care a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina.

Mesajul lui Biden a fost simplu în întâlnirea video cu Putin: o invadare din nou a Ucranei va conduce la sancţiuni dureroase, care vor cauza pagube răsunătoare economiei ruse.

Putin i-a spus, la rândul său, în mod direct şefului statului american, potrivit consilierului său în probleme de politică externă Iuri Uşakov, că ”trupele ruseşti se află pe teritoriul lor şi nu ameninţă pe nimeni”.

În lipsa oricărui progres imediat în vederea unei calmări a tensiunilor în problema ucraineană, americanii subliniază necesitatea diplomaţiei şi dezescaladării şi ameninţă ruşii cu consecinţe economice dure ale unei eventuale incursiuni în Ucraina.

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a catalogat drept ”pozitive” discuţiile Biden - Putin.

”Cel mai important este că avem acum o adevărată reacţie personală şi un rol personal al preşedintelui Biden în soluţionarea conflictului”, a apreciaat el într-o conferinţă de presă.

Preşedintele SUA Joe Biden şi secretarul de stat american Antony Blinken au discutat şi în luna mai cu participanţii la Summitul Formatului Bucureşti (B9) găzduit de Klaus Iohannis, alături de preşedintele Poloniei. 

Formatul Bucureşti (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele Klaus Iohannis şi de preşedintele Republicii Polone Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Primul Summit B9 a fost organizat la Bucureşti, în noiembrie 2015. Reuniunile ulterioare la nivel înalt au avut loc la Varşovia (8 iunie 2018) şi Košice (28 februarie 2019).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.