Preşedintele separatist catalan Carles Puigdemont şi-a amânat pentru marţi intervenţia în Parlamentul regional prevăzută iniţial luni, în cursul căreia ar urma să vorbească despre consecinţele referendumului de autodeterminare interis, a anunţat vineri Guvernul regional, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele Puigdemont cere să intervină marţi în Parlament pentru a prezenta o dare de seamă cu privire la situaţia politică actuală”, anunţă Guvernul catalan într-un comunicat.

Barcelona face acest anunţ la o zi după ce Curtea Constituţională spaniolă a suspendat sesiunea prevăzută luni a Parlamentului regional catalan.

Separatiştii urmau să declare independenţa Cataloniei în această sesiune suspendată.

Cererea lui Puigdemont ar putea să fie interpretată ca un gest de liniştire, odată ce nu caută cu orice preţ să menţină sesiunea de luni, în pofida interzicerii ei de Curtea Constituţională.

El evocă în această cerere a unei noi sesiuni ”situaţia politică” şi nu ”referendumul”. Acest lucru permite totodată să evite o nouă suspendare a sesiunii de către Curte, având în vedere că nu vizează în mod oficial referendumul interzis, în pofida faptului că scrutinul este miza centrală a ”situaţiei politice actuale”.

Acest referendum care s-a desfăşurat cu orice preţ pe 1 octombrie a deschis o criză politică majoră înttre separatiştii aflaţi la putere în Catalonia şi Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy, o criză care face Europa să tremure.

Separatiştii consideră că au onbţinut o victorie, potrivit rezultatelor parţiale difuzate în aceeaşi seară, obţinând 90% din voturi, în timp ce rata prezenţei la urne a fost de 42,3%.

Referendumul a fost pătat de violenţe ale poliţiştilor ce au scandalizat opinia publică în momentul intervenţiei Poliţiei Naţionale şi Gărzii Civile în aproximativ 100 de secţiii de votare cu scopul de a încerca să-l oprească.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.