Kremlinul apreciază luni că este ”prematur” să se discute despre un summit al preşedinţilor Vladimir Putin şi Joe Biden, anunţat că către Franţa, în vederea unei dezamorsări a crizei ruso-occdentale în centrul căreia se află Ucraina şi a pericolului unei invazii ruse a Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Există o înţelegere cu privire la faptul că este necesar să se continue dialogul la nivel de miniştri (de Externe). Să se vorbească despre planuri concrete de organizarea unor summituri este prematur”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”O întâlnire este posibilă dacă şefii de stat (rus Vladimir Putin şi american Joe Biden) o consideră utilă”, a adăugat Peskov.

Putin şi Biden au posibilitatea, ”atunci când este necesar”, să vorbească ”la telefon sau în alt mod”, subliniază el.

Vladimir Putin urma să prezideze luni la prânz o reuniune a Consiliului de Securitate, un organism puternic din care fac parte princiaplii decidenţi ruşi, mai ales comandanţi militari şi ai serviciilor se informaţii.

Preşedinţia franceză a anunţat în noaptea de duminică spre luni că Joe Biden şi Vladimir Putin au ”acceptat principiul unui asemenea summit” şi a preczat că aceste negocieri urmează să fie lărgite ulterior la ”toate părţile implicate” în criza ucraineană, cu condiţia ca Rusia să nu-şi atace vecinul ucrainean.

Acest anunţ a fost făcut după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat de două ori la telefon cu preşedintele rus, dar şi cu cel american.

O reuniune a şefilor diplomaţiilor rusă Serghei Lavrov şi americană Antony Blinken este prevăzută joi.

Kremlinul subliniază, de asemenea, din nou, că ”situaţia rămâne extrem de tensionată” pe frontul din Donbas, în estul Ucrainei, între forţe ucrainene şi separatişti proruşi susţinuţi de către Moscova.

”Asta este îngrijorător”, a subliniat Dmitri Peskov, a cărui ţară acuză Ucraina de faptul că se face vnovată de o agravare a situaţiei pe teren şi de faptul că vrea să comită un ”genocid” al populaţiei rusofone.

Occidentul vede mâna Moscovei în spatele intensificării confrunătrilor armate, de maimulte zile, pe linia de front şi se teme că acest lucru poate fi folosit ca pretext de către Rusia, care a comasat 150.000 de militari la frontiera Ucrainei, în vederea unei lansări a unui atac masiv împotriva vecinului său pro-occidental.

Moscova dezminte orice plan de invazie a Ucrainei, însă revendică, între altele, ca această ţară să nu adere niciodată la NATO şi o retragere a Alianţei Nord-Atlantice din Europa de est, revendicări pe care Occidentul le respinge.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.