Ministerul ucrainean al Apărării acuză marţi Rusia, în a 13-a zi a invaziei ruse, de faptul că nu respectă un culoar umanitar la Mariupol, un port asedat situat în sud-estul Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Inamicul a lansat un atac exact către culoarul umanitar”, denunţă într-o postare pe Facebook ministerul.

Armata rusă ”nu a lăsat copii, femei şi bătrâni să părăsească oraşul” Mariupol, acuză Ministerul ucrainean al Apărării.

KIEVUL ŞI MOSVOVA CONVN UN CORIDOR DE EVACUARE LA SUMÎ

Coridoare umanitare prin care civili pot părăsi oraşe ucrainene pot fi descise marţi, anunţă oficiali ruşi şi ucraineni, după ce încercări de evacuare a civililor au eşuat din cauza unor atacuri ruse asupra acestor rute, însă amploarea unei eventuale operaţiuni de evacuare era neclară, relatează The Associated Press.

Vicepremierul ucranean Irina Vereşciuk a anunţatmarţi că Ucraina şi Rusia au convenit o încetare a focului între ora locală 9.00 (şi ora Româîniei) şi ora locală 21.00, în vederea uneievacuări a civililor din oraşul Sumî, situat în apropierea frontierei ucrainenao-ruse, atacat şi bombardat intensiv în ultima perioadă de forţe ruse.

Un prim convoi cu civili evacuaţi cu autobuze sau maşiniprvate urma să plece la ora locală 10.00, pe o singură rută, către portul ucrainean Poltava, prin Holubivka şi Lohvîţia, a anunţat ea.

”Toate obstacolele trebui îndepărtate pe întreaga ruăt”, a subliniat ea.

Ministerul rus al Apărării a acceptat această înţelegere, într-o scrisoare adresată Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR).

Între persoanele evacuate de la Sumî se află studenţi străini din India şi China, potrivit lui Vereşciuk.

Acelaşi coridor urmează să fie folosit în vederea aducerii de ajutoare la Sumî, a precizat ea.

Vicepremierul ucrainean a respins din nou propuneri ale Moscovei în vederea unei evacuări către Rusia şi Belarus drept ”inacceptabile”.

Irina Vereşciuk nu a oferit niciun detali cu cu privire la o evacuare a civililor ucraneni către vestul Ucrainei.

”Nu s-au convenit alte rute” de evacuare, a anunţat ea, relatează CNN.

”Îndemnăm Rusia să fie de acord cu aceste rute imediat şi să asigure o încetare a focului stabilă pe aceste rute”, a îndemnat ea.

Irina Vereşciuk li-a exprimat speranţa ca după coridorul de la Sumî se se deschdă şi alte coridoare de evacuare, în alte oraşe.

Încercări de evacuare a unor civili din oraşe ucrainene au eşuat, în maimulte rânduri, din cauza bombardării rutelor de către ruşi.

Rusia a atacat sâmbătă un punct de evacuare în afara Kievului şi a ucis opt cvili, inclusiv doi copii.

Ambasadorul ucrainean la ONU a acuzat luni Rusia de blocarea încercărilor de evacuare a unor civili. El s-a declarat ”copleşit” de faptul că trupe ruse deschis focul împotriva unor persoane evacuate, după ce ambele părţi au stabilit rute ale unor coridoare de evacuare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.