Vladimir Putin a comemorat miercuri sacrificiul sovietic şi datoria pe care lumea încă o are faţă de URSS, la 75 de ani de la înfrângerea nazismului, o ceremonie patriotică înaintea unui referendum care urmează să pună amprenta preşedintelui rus asupra Constituţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este imposibil să ne imaginăm măcar ce lume ar fi fost dacă Armata Roşie nu ar fi venit să o aprere”, a proclamat Putin, lansând această paradă care ar fi trebuit să aibă loc la 9 mai, dar care a fost amânată din cauza epidemiei covid-19.

Militarii sovietici ”au eliberat ţările din Europa de invadatori, au pus capăt tragediei Holocaustului şi au salvat de la nazism, această ideologie mortală, poporul Germaniei”, a subliniat preşedintele rus în faţa trupelor sale în uniformă de gală - şi fără măşti de protecţie, în pofida epidemiei.

În acest moment de comuniune patriotică, marcând 75 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, au defilat în Piaţa Roşie 14.000 de oameni, dar şi tancuri, rachete, sisteme antiaeriene şi aviaţia - dintre care unele modele sunt angajate în Siria, un război care ilustrează revenirea puterii ruse pe scena internaţională.

Sobru, preşedintele rus nu a revenit asupra acuzaţiilor la adresa Occidentului, pe care-l acuza săptămâna trectă de ”revizionism” istoric antirus într-un lung articol.

El a îndemnat comunitatea internaţională la unitate împotriva provocărilor din prezent, insistând asupra importanţei ”prieteniei, încrederii între popoare” şi ”dialogului şi cooperării în probleme actuale de pe agenda internaţională”.

Comemorările celui de-al Doilea Război Mondial ar fi  însă mai puţin grandioase decât s-a prevăzut, din cauza covid-19.

Niciun preşedinte sau premier occidental nu s-a aflat alături de Vladimir Putin.

Inclusiv unii lideri ai unor ţăridin fosta URSS nu au venit la eveniment.

Alături de şeful statului rus s-au aflat însă preşedinţii Republicii Moldova, Igor Dodon, Kazahstanului Kasim-Jomart Tokaiev, Belarusului Aleksanr Lukaşnko sau Serbiei Alksandr Vucici.

O SĂPTĂMÂNĂ DE VOT

Evenimentul care simbolizează de asemenea mândria şi puterea regăsite ale Rusiei, după 20 de ani sub conducerea lui Vladimir Putin, are loc chiar înaintea referendumului privind o reformă constituţională menite să-i dea actualului şef de stat posibilitatea să rămână la putere până în 2036, la vârsta de 84 de ani.

Din cauza riscului noului coronavirus şi în vederea evitării cozilor, secţiile de votare se deschd joi, la 25 iunie - cu o săptămână înainte de data oficială a scrutinului, la 1 iulie, iar ruşii vor putea de asemenea să voteze online.

Critcii lui Putin îi reproşează faptul că a organizat parada şi votul în contextul în care ţara înregistrează mii de cazuri de covid-19 zilnic, iar Moscova, în pofida ieşirii din izolare, continuă să interzică adunările publice.

Preşedintele rus a subliniat el însuşi, într-un discurs televizat, marţi, că ”lupta împotriva epidemiei continuă”, iar Kremlinul şi Primăria Moscovei le-au cerut ruşilor să se uite la defilare la televizor şi nu să asiste în stradă.

Însă, odată cu pregătirea zilelor de vot şi punerii la dispoziţie de măşti şi gel dezinfectant, Kremlinul consideră că votul în referendum ”nu este mai periculos decât dusul la supermarket”.

LIPSĂ DE SUCCESORI

În afară de derogarea acordată lui Putin de a exercita după 2024 două mandate în plus, dacă doreşte, această reformă acordă preşedintelui rus prerogative suplimentare, precum numirea judecătorilor.

Ea înscrie de asemenea în Constituţie principii conservatoare dragi lui Putin.

Astfel, căsătoria este definită ca o uniune între un bărbat şi o femeie, închizând uşa partenerilor de acelaşi sex.

Credinţa în Dumnezeu intră şi ea în Constituţie - o mică revoluţie într-o ţară marcată de 70 de ani de ateism sovietic şi în contextul în care Biserica Ortodoxă Rusă a devenit unul dintre marii aliaţi ai preşedintelui rus.

Opoziţia consideră că această reformă are un singur scop - să-i dea lui Putin toate cheile pentru a se menţine la putere pe viaţă.

Liderul de la Kremlin respinge această interpretare, însă a apreciat, duminică, că această reformă este necesară, pentru că a venit timpul ”să se muncească, nu să se caute succesori”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.