Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, cu privire la responsabilitatea acestuia în crime de război comise în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Azi, la 17 martie 2023, Camera Preliminară II a Curţii Penale Internaţionale a emis mandat de arestare a două persoane, în cadrul situaţiei din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin şi doamna Maria Alekseievna Lvova-Belova”, comisarul prezidenţial însărcinat cu drepturile copilului în Rusia, anunţă într-un comunicat CPI.

Putin ”este presupus responsabil de crima de război de deportare ilegală a populaţiei (copii) şi de transferul ilegal de populaţie (copii) din zone ocupate în Ucraina către Federaţia rusă”, precizează Curtea.

”Crimele ar fi fost comise de teritoriul ucrainean ocupat cel puţin începând de la 24 februarie 2022”, precizează CPI.

Există ”motive rezonabile să credem că domnul Putin este personal responsabil de crimele susmenţionate”, subliniază Curtea.

Luni, ziarul american The New York Times (NYT) dezvăluia că CPI se pregătea să deschidă urmăriri ale unor ruşi cu privire la transferul de copii către Rusia şi cu privire la atacuri deliberate ale unor infrastructuri civile în Ucraina.

Procurorul CPI Karim Khan anunţa luna aceasta, în urma unei vizite în Ucraina, că presupuse răpiri de copii fac ”obiectul unei anchete prioritare”.

Diplomaţia rusă a denunţat imediat aceste declaraţii ”neînsemnate” ale CPI.

”Deciziile Curţii Penale Internaţionale sunt goale de sens pentru ţara noastră, inclusiv din punct de vedee juridic”, pentru că Moscova nu are nicio obligaţie faţă de Curte, a scris pe Telegram o purtătoatre de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Zaharova nu se referă nominal la Vladimir Putin în mesajul său.

KIEVUL: ”ACESTA ESTE DOAR ÎNCEPUTUL”

Kievul a salutat imediat anunţul CPI, anunţând că ”Acesta este doar începutul”.

Parchetul ucrainean a salutat, la rândul său, o decizie ”istorică”.

Mai mulţi oficiali internaţionali au solicitat măsura emiterii mandatului de arestare de către Curtea de la Haga, inclusiv preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, încă din primele zile ale invaziei Ucrainei de către trupe ruseşti.

Mai recent, ministrul francez de Externe Catherine Colonna aprecia că un proces al lui Vladimir Putin la CPI reprezintă ”o posibilitate”.

CPI, înfiinţată în 2002 cu scopul de a judeca crime comise în lume, anchetează de peste un an eventuale crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în timpul ofensivei ruse.

Nici Rusia şi nici Ucraina nu sunt membre CPI, însă Kievul a acceptat competenţa Curţii pe teritoriul său şi cooperează de atunci cu procurorul CPI.

Rusia neagă acuzaţiile de crime de război.

Experţi admit însă că este puţin probabil ca Rusia să predea CPI suspecţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.