Uniunea Europeană (UE) este necesar să-şi dubleze ajutorul Ucrainei pentru a acoperi eşecul Statelor Unite, unde o nouă anvelopă este blocată în Congres de luni de zile, avertizează vineri Institutul german de cercetare Kiel Institute, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este incert ca Statele Unite să trimită ajutor militar suplimentar în 2024” Ucrainei, estimează institutul, care înregistrează ajutorul militar, financiar, şi financiar - promis şi livrat - Ucrainei de la invazia rusă, la 24 februarie 2022.

Potrivit datelor institutului, până la 15 ianuarie, Statele Unite au trimis Ucrainei, începând din februarie 2022 şi până în decembrie 2023, ajutoare militare în valoare de 43,2 miliarde de euro, adică două miliarde pe lună.

Uniunea Europeană a promis de la începutul războiului 49,7 miliarde de euro, însă a deblocat până în prezent, 35,2 miliarde de euro pentru armament şi echipament.

”O PROBLEMĂ DE VOINŢĂ POLITICĂ”

”UE va trebui cel puţin să-şi dubleze ajutorul militar actual, în ipoteza în care nu va exista alt ajutor suplimentar din partea Statelor Unite”, avertizează Christoph Trebesch, care conduce echipa de la Kiel Institute însărcinată cu urmărirea ajutorului Ucrainei.

”Aceasta este o provocare, dar în fond este o problemă de voinţă politică”, apreciază Trebesch.

Statele membre UE sunt unele dintre cele mai bogate ţări din lume, iar până în prezent nu au depăşit 1% din PIB-ul lor din 2021 în susţinerea Ucrainei.

În total, Ucrainei i s-au promis, începând din februarie 2022, ajutoare în valoare de 265,1 de euro - 141,3 miliarde de euro ajutor financiar, 107,5 miliarde de euro ajutor militar şi 16,3 miliarde de euro ajutor umanitar.

Primii donatori sunt UE şi statele membre UE (144,1 milliards), Statele Unite (67,7) şi Regatul Unit (15,7).

Însă există o diferenţă între promisiuni şi sumele alocate efectiv în cazul UE, care a alocat până în prezent ajutoare în valoare de ”doar” 77,2 miliarde de euro.

Această diferenţă se explică prin faptul că fondurile deblocate de UE sunt împărţite pe mai mulţi ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.