Gestionarul reţelei electrice spaniole alerta - într-un raport recent - cu privire la riscuri ”grave” ale întreruperii curentului electric din cauza ”generării puternice de energii regenerabile” în Spania, o problemă îndepărtată însă miercuri de către preşedinta întreprinderii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Pătrunderea puternică a producţiei (de energie) regenerabilă, fără capacităţile tehnice necesare unui comportamernt adecvat faţă de perturbări (...), poate provoca întreruperi de producţie”, scria Redeia, firma-mamă a Red Eléctrica Española (REE), într-un raport finsnciar cu privire la rezultatele anuale din 2024, publicat în februarie.

Aceste întreruperi ”ar putea deveni grave, până la a antrena un dezechilibru între producţie şi cerere, ceea ce ar afecta în mod semnificativ aprovizionarea cu electricitate”, adăuga Redeia, evocând un risc ”pe termen scurt şi mediu”.

Evenimente

26 mai - Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie - Perspectivele macroeconomice și fiscale ale României

Într-un interviu acordat miercuri postului de radio Cadena Ser, preşedinta Redeia, Beatriz Corredor, a dat asigurări că nu este ”corect” să se facă o legătură între pana care a avut loc luni în întreaga Peninsulă Iberică şi nivelul mare de energie regenerabilă din Spania.

Producţia de energie regenerabile ”este sigură”, iar ”legarea incidentului atât de grav de luni de o pătrundere a (energiilor) regenerabile nu este adevărată, nu este corect”, a subliniat Corredor, care a dat asigurări că raportul financiar publicat în februarie nu făcea decât să listeze o succesiune de riscuri potenţiale, aşa cum obligă legislaţia.

”Energiile regenerabile funcţionează în mod stabil, ele dispun de mecanisme care le permit să funcţioneze practic” la fel ca tehnologiile de natură ”convenţională”, a continuat ea.

În acest raport de 300 de pagini, Redeia arăta cu degetul două probleme legate de tranziţia ecologică, şi anume prezenţa unor instalaţii electrice mai mici, cu capacităţi de adaptare mai slabe, şi impactul închiderii centralelor ”convenţionale”, pe gaze naturale, cărbune sau nucleare.

”Pierderea de producţie fermă” legată de închiderea acestor centrale ar putea antrena ”o mai mare dificultate în exploatarea sistemului, o creştere a limitărilor producţiei şi restricţii tehnice, dar şi o eventuală aducere atingere aprovizionării”, scria ea.

Gestionarul reţelei spaniole evoca, de asemenea, ”riscul unui atac sau incident care să afecteze sistemele informatice”, susceptibil ”să afecteze totodată aprovizionarea electrică” a Spaniei şi ”să antreneze costuri şi pagube reputaţionale” ale Redeia.

Mai multe piste au fost evocate în ultimele 48 de ore în explicarea penei, care a provocat haos atât în Portugalia, cât şi în Spania, inclusiv un posibil atac cibernetic.

Însă această ultimă ipoteză a fost îndepărtată de către REE, care dă asigurări că originea exactă a penei nu este în continuare cunoscută.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.