Adunarea Naţională a adoptat joi, în prima lectură, cu 214 de vpturi la 93 şi 27 de abţineri, un proiect de legfe care transformă certificatul santar în certificat de vaccinare, după trei zile de dezbateri tumultuoase, alimentate de declaraţi controversate ale lui Emmanuel Macron, care s-a declarat pregătit să ”le frece ridichea” nevaccinaţilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţiat la jumătatea lui decembrie de Guvern, împotriva unei epidemii covid-19 galopante, textul a fost adoptat cu 214 de voturi de către majoritatea parlamentară şi o parte a deputaţilor Les Republicains (LR) şi Partidului Socialist (PS).

Împotrivă au votat 93 de deputaţi din stânga extremă, RN şi trei disedenţi din majoritatea parlamentară (LREM).

Acest proeict de lege urmează să fie examinat de Senat, controlat de dreapta, la începutul săptămânii viitoare, în vederea unei intrări în vigoare la 15 ianuarie, potrivit dorinţei Guvernului, dar care ar putea fi amânată cu câteva zile.

Ea prevede ca persoanele în vârstă de peste 12 ani să facă dovada vaccinării pentru a avea acces la activităţi recreative, în restaurante şi baruri, în târguri sau în transportul public interregional.

Un test negativ covid-19 nu va mai fi de ajuns, mai puţin în accesul în instituţii şi servicii de sănătate.

Prin amendamente, deputaţii au modificat de la 12 la 16 ani obligaţia deţinerii unui certificat de vaccinare în vederea unor excursii şcolare şi activităţi extraşcolare.

Ultima noapte de negocieri a avansat târâş-grăpiş şi zgomotos în privinţa certificatului sanitar la mitinguri sau situaţia de peste mări. Primul articol din trei a fost clarificat la ora locală 3.00 (4.00, ora României).

Parlamentarii au discutat pe fond, iar opoziţia a vizat mai ales verificarea identităţii de către salariaţi ai restaurantelor şi barurilor în cazul unor ”motive serioase” de suspectare a unei fraudări a certificatului de vaccinare.

O reprezentantă a covido-scepticilor, Martine Wonner, a subliniat că se teme de o ”societate a delaţiunii”, iar deputaţii LR care s-auîmpărţit la votul asupra proiectului - 28 ”pentru”, 24 ”împotrivă” şi 22 de abţineri - au anunţat că sesizează Consiliul Constituţional în privnţa acestor controale.

Premierul Jean Castex a venit miercuri după-amiaza să le ceară parlamentarilor să acceletreze, după blocarea, ”criza” potrivit LFI, provocată de declaraţiile lui Macron.

”Nevaccinaţii, am chef să le frec ridichea. Vom continua, aşadar, să o facem, până la capăt. Asta e strategia”, a declarat şeful statului într-un interviu acordat Le Parisien.

”Atunci când libertatea mea o ameninţă pe a altora, devin un iresponsabil. Un responsabil nu mai este un cetăţean”, a adăugat el.

Somat să se explice, Jean Castex şi-a confirmat mai întâi, în Senat, voinţa de a exercita presiuni asupra nevaccnaţilor.

”Cine ultragiază naţunea? (...) Cine ne determină personalul medical să facă alegeri etice dramatice? Ei, bine, aceasta este o minoritate infimă”, a declarat el.

El i-a îndemnat apoi pe deputaţi, de la Palatul Bourbon, ”să dezbată cât mai rapid”, având în vedere situaţia sanitară.

În total 332.252 de noi contamnări cu noul coronavirus au fost înregistrate miercuri, un nou ”record”, iar numărul bolnavilor spitalizaţi a continuat să crească, mai ales în secţiile de terapie critică.

Aproximativ 66.000 de persoane au fost vaccinate cu prma doză de vaccin anticovid miercuri, un ”record” de la 1 octombrie, a anunţat ministrul francez al Sănătăţii Olivier Véran, care a părut să facă o legătură cu presiunile exercitate de către Executiv.

 

L'Assemblée nationale adopte en première lecture le projet de loi instaurant le passe vaccinal
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.