Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a atacat extrem de dur, într-un interviu acordat cotidianlui Le Parisien, pe francezii care nu s-au vaccinat deloc împotriva covid-19 - cinci milioane de oameni -, pe care i-a catalogat drept ”iresponsabili” şi care nu mai sunt, în opinia sa, nişte ”cetăţen”, pe care s-a angajat să-i ”calce pe nervi” ”până la capăt” prin strategia sa anticovid, scrie presa franceză.
În vederea contracarării valului epidemiei - peste 270.000 de cazuri au fost înregistrate marţi -, Macron amplifică dezbaterile actuale, în timp ce Adunarea Naţională se sfâşie pe tema adoptării unui certificat de vaccinare anticovid, printr-o line politică pe care a trasat-o într-un discurs adresat francezilor la 12 iulie - şi anume să exercite presiuni, cu orice preţ, asupra francezilor nevaccinaţi.
”În democraţie, cel mai rău inamic este minciuna şi prostia”, atacă şeful statului francez, conştient de faptul că o parte a francezilor recalcitranţi faţă de vaccinarea anticovid este atinsă de dezinformare.
Macron îşi asumă transformarea certificatului sanitar în certificat de vaccinare anticovid.
”Exercităm o presiunea supra nevaccinţailor, limitându-le, cât mai mult, accesul la activităţi ale vieţii sociale”. subliniază el.
Fără un QR Code, multe locuri publice sunt inaccesibile.
”PÂNĂ LA CAPĂT”
”O mică minoritate este refractară. Cum o reducem?” se întreabă Macron şi răspunde că ”o reducem, îmi pare rău să o spun, călcând-o pe nervi şi mai mult (emmerder în franceză)”.
Aceasta este o declaraţie dură din partea unui preşedinte al Republicii, ale cărui vorbe sunt alese adesea cu minuţie şi care nu lasă nimic la voia întâmplării, mai ales cu trei luni înaintea alegerilor prezidenţiale.
”Eu nu sunt pentru călcarea pe nervi a francezilor. Eu cert toată ziua administraţia când îi blochează. Ei, bine, pe nevaccinaţi am mare chef să-i calc pe nervi. Şi, aşadar, vom continua să o facem, până la capăt”, continuă Emmanuel Macron, pe un ton surprinzător.
Este vorba despre un mesaj clar, altul decât cel al urărilor de vineri, de Anul Nou. El îi îndemna atunci, pe un ton sobru, ”încă o dată (...), pe cei cinci milioane de francezi nevaccinaţi” să facă ”acest gest simplu. Pentru ei. Pentru compatrioţii lor. Pentru ţară”.
Macron consideră, având în vedere contagiozitarea puternică a variantei omicron a SARS-CoV-2, că cei care se opun vaccinării ”subminează soliditatea unei naţiuni”.
El cataloghează aceste persoane drept ”iresponsabile”, care nu mai sunt, în ochii săi, nişte ”cetăţeni”.
Macron îşi asumă astfel clivajul între două categorii de francezi şi îi exclude de facto pe o parte dintre aceştia din comunitatea naţională.
Macron, care ştie că baza sa electorală este în favoarea vaccinării, se prezintă astfel în calitate de candidat la preşedinţie şi nu îmbracă haina unificatorului, purtată de către toţi locatarii Palatului Élysée, şi anume aceea de a fi ”preşedintele tuturor francezilor”.
În total, aproximativ 53 de milioane de francezi au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză de vaccin împotriva covid-19 de la începutul campaniei de vaccnare, în urmă cu peste un an.
În total, 25,5 milioane dintre aceştia s-au vaccinat cu un ”booster” în ultimele săptămâni.
Această intervenţie a lui Macron dă apă la moară opoziţiei şi celorlalţi candidaţi la preşedinţie, în actuala perioadă electorală.
”Un preşedinte nu ar trebui să spună asta. Garantul unităţii naţiunii se încăpăţânează să dezbine şi îşi asumă faptul că vrea să-i transforme pe nevaccinaţi în cetăţeni de mâna a doua. Emmanuel Macron este nedemn de funcţia sa”, denunţă candidata Rassemblement National (extremă dreapta) Marine Le Pen.
Rivalul său direct Éric Zemmour promite, la rândul său, ca odată ajuns ”preşedinte să stopeze călcarea pe nervi a francezilor”.
”Asta nu este doar o declaraţie cinică a unui politician care vrea să existe în campania electorală. Este o cruzime mărturisită, asumată, care face paradă în faţa francezilor dispreţuiţi”, denunţă el.
Jean-Luc Mélenchon consideră aceste declaraţii drept o ”mărturisire siderantă a lui Emmanuel Macron. Este clar, certificatul de vaccinare este o pedeapsă colectivă împotriva libertăţii individuale”.
Puţine voci din cadrul majoritţii s-au exprimat imediat.
Preşedintele grupului Renew în Parlamentul European (PE) Stéphane Séjourné, un consilier apropiat al lui Emmanuel Macron, a justificat această intervenţie prezidenţială.
”Cei care-i calcă pe nervi pe francezi prin deprogramarea intervenţiilor, ocupând reanimarea, epuizându-ne personalul medical, obligând restul populaţiei să suporte restricţii sunt cei care se opun vaccinării. Deci, da, trebuie să-i călcăm, la rândul nostru, pe nervi”, declară el.
Declaraţiile şefului statului francez, care surprind întregul peisaj politic, le amintesc pe cele de la începutul mandatului, când Emmanuel Macron acumula polemici şi provocări, alimentând imaginea unui bărbat orgolios şi arogant.
El şi-a regretat vorbele de atunci, în urmă cu trei săptămâni, la postul naţional de televiziune TF1, acuzând o ”decontextualizare” şi recunoscând că ar fi putut ”răni oameni”.
”Am dobândit o convingere: trebuie să busculezi (...), dar nu faci nimic să se mişte dacă nu îl respecţi infinit pe celălalt”, declara el, o strategie care viza să-i îndulcească imaginea de preşedinte şi să ”aşeze” mandatul de cinci ani înainte să-l pună în joc.
În interviul acordat Le Parsien, Emmanuel Macron revine, de asemenea, asupra viitoarei sale candidaturi, care nu ridică nici cea mai mică îndoială.
El o ”doreşte” şi face încă un pas către intrarea în bătălia electorală.
”Nu există suspans fals”, declară locatarul Palatului Élysée, care se proiectează deja în al doilea mandat de cinci ani.
”Problema este restaurarea forţei naţiunii noastre şi înfruntarea provocărilor evocate ecologice, educative, sanitare”, declară el, schiţând un calendar - ”imediat ce vor exista condiţiile sanitare care să o permită şi voi clarifica subiectul, în mine şi în funcţie de ecuaţia politică, voi spune ce înseamnă”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...