Un obiect care pare să vină din afara Sistemului Solar a fost reperat gonind către Soare, caz în care, dacă provenienţa îi este confirmată, ar fi al treilea vizitator interstelar detectat vreodată de către omenire, anunţă miercuri Agenţia Spaţială Europeană (ESA), cu sediul la Paris, relatează AFP.
Denumit A11pl3Z, el nu prezintă niciun risc de coliziune cu Terra, a declarat AFP însărcinatul cu apărarea planetară al ESA Richard Moissl.
”El va zbura profund în Sistemul Solar, trecând imediat pe lângă orbita lui Marte”, anunţă el.
Astronomii sunt în continuare pe cale să-şi precizeze calculele, însă viteza sa pare să depăşească 60 de kilometri pe secundă - adică peste 200.000 de kilometri pe oră.
Asta înseamnă că nu este legat de orbita Soarelui, spre deosebire de comete şi asteroizi care provin toţi din interiorul Sistemului Solar.
Traiectoria sa ”arată că nu este pe orbită în jurul Soarelui, ci vine din spaţiul interstelar şi se va întoarce în acesta”, potrivit lui Moissl.
”Nu suntem siguri 100% pentru moment, dar orice alt rezultat ar fi o surpriză”, a apreciat el.
O confirmare oficială a caracteristicilor acestuia este aşteptată din partea Centrului Planetelor Minore al Uniunii Astronomice Internaţionale, care a înregistrat peste 100 de observări ale obiectului de către astronomi.
Proictul ATLAS de supraveghearea asteroizilor, finaţat de către Agenţia Naţională americană Spanţială (NASA), cu sediul în Hawaii, a descoperit obiectul marţi, a scris astronomul american David Rankin pe reţeaua de socializare Bluesky.
Astronomi profesionişti şi amatori din întreaga lume au căutat apoi în datele înregistrate de către telescoape, reconstituindu-i traiectoria până la 14 iunie.
Mărimea obiectului este estimată în prezent la un diametru de 10-20 de kilometri. Însă ar putea să fie mai mic, dacă este alcătuit din gheaţă, care reflectă lumina mai puternic.
”El va străluci tot mai puternic pe măsură ce se apropie de Soare, până la sfârşitul lui octombrie, şi va fi şi mai observabil (cu telescopul) până anul viitor”, a declarat Moissl.
AL TREILEA VIZITATOR INTERSTELAR
În cazul în care natura sa este confirmată în mod oficial, va fi cel de-al treilea obiect observat vreodată care provine din spaţiul interstelar.
Primul - Oumuamua - a fost detectat în 2017. El era atât de straniu, încât un om deştiinţă renumit a sfârşit prin a se convinge că era vorba despre o navă extraterestră. Teoria acestuia a fost între timp dezminţită prin cercetări suplimentare.
Al doilea bolid interstelar - 2I/Borisov - a fost detectat în 2019.
A11pl3Z pare ”să se deplaseze mult mai rapid decât primele două obiecte extrasolare care au fost descoperite”, a declarat AFP un astronom de la Universitatea britanică Central Lancashire, Mark Norris.
Obiectul se află în prezent la aproximativ aceeaşi distanţă faţă de Terra cu Jupiter, potrivit lui Norris.
El a deplâns faptul că nu a putut observa A11pl3Z miercuri seara cu telescopul, deoarece acesta este vizibil în prezent doar din Emisfera Sudică.
Potrivit unor modelizări, declară el, până la 10.000 de obiecte intestelare ar circula în orice moment în Sistemul Solar, iar majoritatea ar fi mai mici decât obiectul tocmai descoperit.
Dacă aceste modelizări sunt exacte, acest lucru ar însemna că noul observator Vera C. Rubin, situat în Chile, ar putea în curând să descopere mici călători interstelari în fiecare lună, estimează Mark Norris.
Richard Moissl declară că este imposibil să se trimită o misiune spaţială care să intercepteze noul obiect.
Însă, un asemenea eveniment le oferă cel puţin cercetătorilor o ocazie rară să studieze corpuri care provin din exteriorul Sistemului Solar.
De exemplu, dacă observări permit detectarea pe un asemnea obiect a unor precursori ai vieţii, cum ar fi aminoacizi, acest lucru le va oferi cercetătorilor ”mult mai multă încredere în faptul că condiţiile apariţiei vieţii există în alte sisteme stelare”, potrivit lui Norris.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.