Un militar ucrainean a fost ucis pe linia frontului, de către separatişti proruşi, în estul Ucrainei, a anunţat armata ucraineană vineri, în contextul unor temeri cu privire la o escaladare între Moscova şi Kiev, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Militarul a fost ucis prin împuşcare, anunţă armata, care-i acuză pe separatişti de faptul că au tras către poziţii ucrainene cu tancuri, artilerie, lansatoare de grenade, mortier şi cu mitraliere.

Tensiunile au crescut în ultimele luni pe linia frontului în Războiul din Donbas cu separatiştii proruşi.

Aproximativ 30 de militari ucraineni au fost ucişi de la începutul anului, în contextul în care în 2020 au fost ucişi în total 50 de militari ucraineni.

Rebelii propuşi au anunţat că aproximativ 20 de combatanţi de-ai lor au fost ucişi începând din ianuarie.

În aprilie, Moscova, acuzată de susţinerea separatiştilor proruşi, a comasat aproximativ 100.000 de militari la frontiera cu Ucraina şi în Peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, alimentând temeri cu privire la o ofensivă rusă de anvergură sau o invazie.

Rusia a dat asigurări că a fost vorba despre exerciţii militare care ”nuameninţă pe nimeni” şi a anunţat la 23 aprilie retragerea trupelor, însă această retragere a fost realiată doar parţial şi este prea lentă, acuză Kievul şi Occidentul.

Retragerea ”continuă, însă numărul militarilor ruşi retraşi nu ne permite să conchidem că ameninţarea unei agresiuni militare a trecut”, declara săptămâna aceasta ministrul ucrainean al Apărării Andrii Taran.

Războiul din Ucraina s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi aproximativ 1,5 milioane de deplasaţi din aprilie 2014, când a izbucnit, imediat după anexarea Crimeei de către Moscova, în urma unei revoluţii prooccidentale la Kiev.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.