O rută de evacuare a civililor din oraşul ucrainean Sumî (nord-est), atacat şi bombardat intensiv de ruşi în ultimele zile, este operaţională, anunţă marţi autorităţile ucrainene, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre un coridor de evacuare de la Sumî la Poltava, un drum de aproximativ 160 de kilometri.

”Această rută a fost convenită de către părţile ucraineană şi rusă”, a anunţat într-o postare pe Telegram şeful administraiei reginale din Poltava Dmitro Lunin.

”Armistiţiul durează între ora (locală) 9.00 (şi ora României) şi ora (locală) 21.00 (şi ora României). Ucraina este acord”, precizează el.

Zeci de autobuze au ploecat de la Lohvîţea, un oraş situat la sud-vest de Sumî, pentru a prelua civili.

Se trmit totodată 20 de tone de ajutoare umaniatre - hrană şi medicamente - mai anunţă el.

”Vom primi oamenii şi-i vom hrăni”, anunţă Lunin.

”Evacuăm civili, inclusiv studenţi străini. După aceea ei vor merge în vestul ţării. Ajutoare umanitare umrează să sosească la Sumî prin coridorul umanitar - hrană şmedicamente”, precizează el.

Acest anunţ cu privire la deschiderea unui coridor umanitar la Sumî are loc în contextul în care aviaţia rusă a bombardat o zonă rezidenţială în oraş, în care a ucis cel puţin 21 de persoane, inclusiv doi copii, potrivit parchetului regional.

Kievul a respins luni o propunere rusă în vederea unor coridoare umanitare către Rusia şi Belarus drept ”inacceptabilă”.

Încercări anterioare de evacuare a unor civili au eşuat din cauza unor bombardamente ruse a unor rute convenite în acest sems.

Rusia a bombardatsâmbătă un punct de evacuare, lângă Kiev, şi a ucis opt persoane, inclusiv doi copii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.