Uniunea Europeană este şocată de moartea americanului George Floyd, un bărbat de culoare asfixiat de către un poliţist alb în timpul unei arestări, şi deplânge folosirea forţei excesive de către apărătorii ordinii, a declarat marţi Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Josep Borrell, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aici, în Europa, la fel ca populaţia Statelor Unite, suntem şocaţi şi consternaţi de moartea lui George Floyd. Eu cred că toate societăţile trebuie să rămână atente faţă de utilizarea excesivă a forţei de către gardienii ordinii”, a declarat spaniolul într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

”Toate vieţile contează. Vieţile celor de culoare contează, de asemenea”, a subliniat Borrell.

”Trebuie să asigurăm peste tot, mai ales în societăţile care sunt bazate pe statul de drept, reprerzentarea democratică şi respectarea libertăţilor, ca persoanele însărcinate să vegheze la (respectarea) ordinii să nu-şi folosească capacităţile aşa cum s-a întâmplat în această moarte foarte nefericită a lui George Floyd”, a insistat şeful diplomaţiei europene.

Josep Borrell a îndemnat la ”dezescaladarea tensiunilor” în Statele Unite.

Preşedintele american Donald Trump - care se confruntă cu cele mai importante tulburări civile din mandatul său, în contextul în care sute de mii de americani protestează faţă de britalitatea poliţiei şi inegalităţi sociale - a promis să restautreze ordinea şi a ameninţat cu desfăşurarea armatei în vederea opririi violenţelor care zguduie ţara de o săptămână.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.