Uniunea Europeană (UE) nu va fi în măsură să livreze un milion de piese de muniţie Ucrainei până în primăvară, aşa cum s-a angajat, anunţă marţi ministrul german al Apărării Boris Pistorius, în contextul în care Ucraina are nevoie de trei milioane pe an, iar UE produce în prezent 600.000-700.000, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Milionul nu va fi atins, trebuie să-l asigurăm”, a anunţat Boris Pistorius la sosirea la Bruxelles, la o reuniune a miniştrilor Apărării ai Celor 27.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, care paritcipă la reuniune, a subliniat importanţa continuării susţinerii Ucrainei.

Uniunea a furnizat până în prezent Ucrainei aproximativ 300.000 de piese de muniţei de artilerie - din stocurile sale.

Aproximativ 40% din producţia europeană este destinată exportului către aproximativ 30 de ţări - altele decât Ucraina -, a anunţat, la rândul său, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

”Ceea ce trebuie să facem este să încercăm să deturnăm această producţie către prioritatea (noastră) care este Ucraina. Acest lucru ar reprezenta o schimbare considerabilă”, a declarat el.

Potrivit comisarului european însărcinat cu Piaţa Internă Thierry Breton, capacitatea de producţie europană a crescut ”de la aproape 20 la 30%” începând din februarie.

Obiectivul producerii a peste un milion de piese de muniţie pe an ar urma să fie atins în primăvară.

Însă, subliniază el, statelor membre le revine să facă comenzi, iar întârzieri se acumulează în pofida mai multor contracte încheiate recent.

Ministrul eston al Apărării Hanno Pevkur a anunţat, la rândul său, o finanţare în valoare de 280 de milioane de euro în vederea fabricării de obuze de 155 de milimetri - standarul NATO - destinate Ucrainei.

Însă, a subliniat el, Kievul are nevoie de trei milioane de pe an, iar UE produce în prezent 600.000-700.00 şi, eventual, un milion anul  viitor.

UE a cheltuit aprocimativ 27 de miliarde de euro reprezentân ajutoare militare destinate Ucrainei, de la invazia Rusiei, la 24 februarie 2022.

Josep Borrell propunea, în iulie, un fond dotat cu 20 de miliarde de euro pe o perioadă de patru ani, în vederea facilitării furnizării de armament Ucrainei.

Însă mai multe state membre au reticeţe în a se angaja la această sumă.

Berlinul - care a anunţat că-şi dublează la opt milioane de euro contribuţîia destinată Ucrainei - este reticent să crească anvelopa comună a europenilor.

Josep Borrell a anunţat că va prezenta - până la sfârşitul acestei luni - un plan revizuit al obiectivelor europene în privinţa susţinerii Ucrainei, înaintea unui summit UE prevăzut la jumătatea lui decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.