Ucraina refuză în mod categoric să se angajeze să renunţe la planul de a adera la NATO şi refuză orice ”garanţie” reclamată de către Rusia, a subliniat vineri ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, care le cere aliaţilor Kievului să facă acelaşi lucru, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kievul, care consideră că un astfel de angajament ”nu este o opţiune”, îndeamnă Statele Unite şi aliaţii săi să respingă solicitări ale Moscovei în acest sens, în vederea unei calmări a tensunilor la frontiera ruso-ucrainană, a subliniat Dmitro Kuleba la oreuniune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la Stockholm.

”Resping această idee potrivit căreia noi trebuie să garantăm ceva Rusiei. Insist, Rusia este cea care trebuie să garanteze că nu-şi va continua agresiunea împotriva vreunei ţări”, a denunţat el.

Un angajament al Ucrainei de abandonare a planului aderării sale la NATO - oferită în 2008 de către Alianţa Nord-Atlantică, la un summit la Bucureşti, dar care a rămas literă moartă de atunci - ”nu este o opţiune”, a conchis el, subliniind că aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană (UE) sunt înscrise în Constituţia ucraineană.

”Este absolut nepotrvit din partea Rusiei să aibă vreo influenţă asupra deciziilor luate de către altă ţară suverană, Ucraina, şi de către o organizaţie internaţională, NATO”, a subliniat Kuleba.

În cadrul unei reuniuni, la Stockholm, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov i-a cerut, joi, omologului său american Antony Blinken ”garanţii de securitate” la frontierele ruseşti.

Moscova cere astfel o încetare a avansării NATO către est, după ce o bună parte a Europei de Est a intrat în NATO, după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice.

Dmitro Kuleba i-a îndemnat pe aliaţii occidentali ai Ucrainei să nu încheie niciun acord în acest sens cu Moscova.

El a avertizat că Kievul nu va recunoaşte niciodată un asemenea acord.

”Noi avem o regulă de aur în politica externă ucraineană: nu se ia nicio decizie cu privire la Ucraina fără Ucraina. Dacă cineva, inclusiv aliaţii noştri apropiaţi, iau o decizie privind Ucraina pe la spatele nostru, noi nu vom recunoaşte această decizie”, a avertizat ministrul ucrainean de Externe.

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin urmează să discute în curând în mod direct despre tensiunile în centrul cărora se află Ucraina, la şapte ani de la anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea şi preluării controlului asupra unei părţi a estului acestei foste republici sovietice de către forţe separatiste proruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.