Ucraina anunţă sâmbătă că a cucerit trei localităţi în apropiere de Harkov (est), al doilea cel mai important oraş ucrainean, bombardat cu regularitate de artileria rusă, în timp ce armata rusă continuă să atace în Donbas (sud), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Forţe armate ucrainene au reuşit o contra-ofensivă lansată ieri (vineri) dimineaţa. După lupte îndelungate şi aprige, unităţile noastre au dislocat trupe ruse la Bezruki, Slatina şi Prudianka”, anunţă într-o postare pe Telegram Oleg Sînegubov, guvernatorul regiunii Harkov.

Prudianka, cel mai nordic dintre aceste trei sate situate la nord de Harkov, se află la 15 kilometri de frontiera cu Rusia.

Oleg Sînegubov anunţă că două persoane au fost ucise, iar alte 19 au fost rănite, în ultima zi, în bombardamente ruse, în regiunea Harkov.

Harkovul este în continuare ”parţial blocat” de către forţe ruse, prezente în nord-vest şi care îşi ”consolidează poziţiile” în sudul oraşului, anunţă un purtător de cuvţnt al Ministerului ucrainean al Apărării.

Ruşii şi-au continuat ofensivele în districtele Izium şi Barvinkove, cu scopul de a ”prelua controlul reţelei ferate”, potrivit ministerului.

Armata rusă încearcă, în această zonă, situată la frontiera între regiunile ucrainene Harkov, Doneţk şi Lugansk, să încercuiască poziţii fortificate ale armatei ucrainene în Donbas.

În Donbas - pe care Moscova a anunţat că vrea să-l cucerească în întregime -, trupe ruse ”îşi concentrează eforturile în zona Slaviansk-Kramatorsk”, o aglomerare urbană situată în oblastul Doneţk, a anunţat Oleksii Arestovici, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Ruşii ”desfăşoară operaţiuni ofensive şi de recunoaştere într-o încercare de a găsi puncte slabe în apărarea noastră”, estimează el.

Mai la sud, de asemenea un obiectiv prioritar al forţelor ruse, acestea ”încearcă să-şi continue ofensiva împotriva oraşului Huleaipole”, situat în obalstul Zaporijjea, la jumătatea drumului între oraşul cu acelaşi nume şi portul martir Mariupol.

Între oraşele Mîkolaiv şi Herson, situate în apropiere de Marea Neagră, ”inamicul încearcă să-şi îmbunătăţească poziţiile tactice şi să-şi consolideze” controlul asupra frontierelor administrative aşe regiunii Herson, potrivit armatei ucrainene.

Oraşul Herson, traversat de Nipru, este singura capitală administratvă cuceriyă de ruşi în primele zile ale inbvaziei Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.