Forţe ucrainene au recucerit 46 de localităţi în regiunea strategică Herson, în sudul Ucrainei, în cadrul unei contra-ofensive, anunţă luni guvernatorul regiunii, Dmitro Butri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Până azi (luni), 46 de localităţi ocupate au fost eliberate în regiunea Herson”, anunţă la televiziunea naţională ucraneană Dmitro Butri.

Aceste sate se află în nordul regiunii, unde se învecinează cu regunea Dnepropertovsk, dar şi în partea de sud, la frontiera cu regiunea Mîkolaiv, bombardată puternic, precizează el

Unele dintre satele recucerite au fost distruse în proporţie de 90% şi se află constant sub foc”, declară el.

Situaţia umanitară în regiunea Herson este ”crtică” , subliniază guvernatorul, care-şi reiterează apelul către civilii rămaşi în regiune ”să evacueze către regiuni mai sigure”.

În primele zile ale invaziei ruse, lansată la 24 februare, armata rusă a cucerit aproape întreaga regiune Herson, considerată strategică deoarece se învecinează cu Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Însă, în ultimele săptămâni, armata ucraineană, consolidată de livrări de artilerie cu rază lungă de acţiune din Occident, a lansat o contra-ofensivă.

Forţele Kievului au bombardat depozite şi poziţii militare ruse şi au avariat poduri folosite drept căi de aprovizionare cruciale de către trupele Moscovei în oraşul Herson.

Un oficial ucranean dădea asigurări luna trecută că regiunea Herson urmează să fie recucerită de către forţe ucrainene până la sfârşitul lui septembrie.

Armata rusă a cucerit capitala regiunii la 3 martie. Hersonul a fost primul oraş important care a ajuns pe mâna ruşilor după invazie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.