Ucraina a anunţat miercuri că a reţinut doi cetăţeni chinezi suspectaţi de colectarea de date despre racheta anti-navă Neptun, o componentă cheie a industriei interne de armament a Kievului, esenţială pentru apărarea împotriva invaziei ruse, relatează Reuters.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a afirmat că a arestat un fost student de 24 de ani din Kiev după ce i-a transmis documente tehnice legate de producţia rachetelor Neptun. Ulterior, a reţinut şi tatăl acestuia, care, potrivit SBU, intenţiona să transmită documentele serviciilor speciale chineze. Agenţia a adăugat că acesta locuia în China, dar a vizitat Ucraina pentru a „coordona personal” activitatea fiului său.
Potrivit dosarului, fostul student chinez trebuia să obţină documentaţie tehnică privind producţia de rachete Neptun ucrainene. În acest scop, el a încercat să recruteze un cetăţean ucrainean implicat în dezvoltarea celor mai recente arme ale forţelor de apărare. Contraspionajul SBU l-a demascat însă pe spion în stadiul iniţial al activităţilor sale de recunoaştere şi l-a reţinut în flagrant delict în timp ce îi preda documente secrete. Următorul pas a fost reţinerea tatălui său, care ar fi urmat să transmită informaţii clasificate serviciilor speciale chineze, se arată într-un comunicat al SBU.
În timpul percheziţiilor, anchetatorii au confiscat telefoane cu dovezi ale corespondenţei lor reciproce, în cadrul căreia îşi coordonau activităţile de spionaj, susţine serviciul de securitate ucrainean.
Inculpaţii riscă până la 15 ani de închisoare şi confiscarea bunurilor.
Ambasada Chinei la Kiev nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, menţionează Reuters.
Un oficial ucrainean a declarat pentru Reuters că cei doi bărbaţi sunt primii spioni chinezi arestaţi de la invazia pe scară largă a Moscovei din 2022.
Racheta ucraineană Neptun a fost utilizată pentru a distruge nava amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră în primele luni ale războiului şi, de atunci, a fost lansată şi asupra altor ţinte, inclusiv terminale petroliere ruseşti.
Kievul a sancţionat companii chineze pentru că ar fi furnizat echipament militar Rusiei pentru războiul din Ucraina. De asemenea, a declarat că a capturat cetăţeni chinezi pe câmpul de luptă, care luptau de partea rusă.
Beijingul, un aliat apropiat al Moscovei, afirmă că nu a înarmat nicio parte implicată în război.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.