Turcia a concediat sute de angajaţi din administraţie şi a consolidat controlul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan asupra agenţiei naţionale de informaţii MIT, prin două decrete publicate vineri – cea mai recentă măsură luată în baza stării de urgenţă introduse după tentativa de puci de anul trecut, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În baza decretelor, publicate în Monitorul Oficial, peste 900 de angajaţi din ministere, instituţii publice şi din armată au fost demişi. Printre ei se numără peste 100 de angajaţi ai universităţilor.

De asemenea, va fi nevoie de autorizaţia preşedintelui pentru ca directorul MIT să fie anchetat sau citat ca martor. De asemenea, şeful statului va prezida comitetul de coordonare a serviciilor de informaţii.

O altă măsură adoptată îi va permite biroului Procurorului- şef din Ankara să poată ancheta membri ai Parlamentului pentru presupuse infracţiuni comise înainte sau după alegeri.

De asemenea, agenţia de presă prokurdă Dihaber şi două ziare au fost închise.

Turcia a demis sau suspendat peste 150.000 de oficiali după tentativa de puci şi a arestat aproximativ 50.000 de oameni, inclusiv soldaţi, poliţişti şi angajaţi din administraţie.

Valul de concedieri şi reţineri a vizat persoane pe care autorităţile le suspectează de legături cu reţeaua clericului musulman de opoziţie Fethullah Gulen, acuzat de Ankara pentru lovitura de stat.

Aceste măsuri au alarmat aliaţii occidental ai Turciei şi organizaţiile pentru drepturile omului, potrivit cărora Erdogan a folosit tentativa de puci ca pretext pentru a elimina criticii şi rivalii.

Aproximativ 250 de persoane au fost ucise în tentativa de puci de anul trecut, iar Guvernul afirmă că măsurile de securitate sunt necesare din cauza gravităţii ameninţărilor cu care se confruntă Turcia. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.