Fostul preşedinte american Donald Trump respinge numeroasele critici cu privire la ameninţări pe care le-a făcut cu privire la NATO, fără să revină asupra celei prin care spunea că va ”încuraja” Rusia să atace state membre ale Alianţei, pe care se laudă că a făcut-o ”puternică” în mandatul său, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu am făcut NATO puternică, iar asta recunosc chiar şi democraţii din stânga radicală şi falşii republicani”, se laudă el pe reţeaua sa de socializare Truth Social.

”Atunci când le-am spus celor 20 de ţări care nu-şi plăteau corect partea că trebuie să plătească (şi că) altfel nu vor mai beneficia de protecţia americană, banii au curs în valuri”, dă el asigurări.

”Dar, acum, că nu mai sunt acolo să spun «trebuie să plătiţi», uite că ei reîncep”, afirmă miliardarul.

”NATO TREBUIE SĂ EGALIZEZE ŞI S-O FACĂ ACUM”

Donald Trump, care probabil îl va înfrunta în alegerile prezidenţiale din noiembrie pe Joe Biden, le reproşează regulat membrilor NATO faptul că nu-şi respectă angajamentele în privinţa cheltuielilor militare.

El a criticat luni sumele de bani deblocate de către Statele Unite în ajutarea Ucrainei - în comparaţie cu partenerii americanilor din Alianţă -, în timp ce Congresul dezbate aprobarea unei noi anvelope destinate Kievului.

”Noi ajutăm Ucraina cu peste 100 de miliarde de dolari în plus faţă de NATO”, dă asigurări Trump.

”NATO trebuie să egalizeze şi s-o facă acum”, tună el.

”Altfel, va fi «America mai întâi»”, ameninţă fostul om de afaceri, referindu-se la doctrina sa politică externă din mandatul său la Casa Albă (2017-2021).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.