Preşedintele american Donald Trump a lăudat Uniunea Europeană (UE) că a făcut ”o treabă foarte bună” prin faptul că s-a unit după decizia Marii Britanii de a părăsi blocul, într-un interviu pentru Financiar Times, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aş fi crezut, atunci când s-a întâmplat, că mai multe (ţări) au să urmeze, însă cred într-adevărt că Uniunea Europeană începe să acţioneze unită”, a declarat Trump despre decizia Marii Britanii de a părăsi UE în acest interviu publicat duminică.

Preşedintele american a lăudat blocul că a făcut ”o treabă foarte bună în a se apropia” după şocul rezultatului referendumului din 23 iunie.

El a lăudat UE pentru că a adoptat ”alt spirit în a se menţine unită”.

Trump revine astfel asupra predicţiei sale din ianuarie, potrivit căreia ”alte ţări vor pleca” din bloc în urma Brexitului, pe care l-a catalogat apoi drept un ”minunat”.

Aceste declaraţii, pe care le-a făcut într-un interviu comun pentru ziarele The Financial Times şi Bild înainte să fie investit în funcţie, i-au înfuriat pe liderii europeni.

UE ”n-are nevoie de sfaturi din afară”, îi replica dur preşedintele francez Francois Hollande, iar cancelarul german Angela Merkel declara la vremea respectivă pentru presă că ”europeni îşi au soarta în propriile mâini”.

”O AFACERE FORMIDABILĂ”

În acest interviu pentru Financial Times, Trump pretinde că Brexitul va fi un lucru pozitiv pentru ambele părţi de la masa negocierilor.

”Eu cred de fapt că va fi o afacere formidabilă pentru Regatul Unit şi cred că va fi foarte, foarte bună şi pentru Uniunea Europeană”, apreciază el.

În campania prezidenţială a lui Trump a participat Nigel Farage, un actor-cheie în referendumului cu privire la Brexit, care i-a îndemnat anul trecut pe alegătorii americani să voteze cu miliardarul populist antisistem.

Londra a lansat miercuri procesul ieşirii din UE, o decizie care a obligat Casa Albă la o reacţie mai oficială.

”Noi respectăm voinţa electroratului britanic şi Guvernului Majestăţii Sale de a lua măsuri în vederea plecării din Uniunea Europeană. Oricare ar fi viitorul relaţiei între Regatul Unit şi UE, noi vrem ca Regatul Unit să rămână un lider puternic în Europa”, a declarat Sean Spicer, un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Un gust amar rămâne însă între Washington şi Bruxelles.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a exprimat joi acest sentiment declarându-se pregătit, în glumă, să încurajeze mişcări de independenţă în Statele Unite dacă Trump nu-şi reduce susţinerea faţă de Brexit.

”Preşedintele (american) nou ales este încântat să vadă (Marea) Britanie plecând” din Uniunea Europeană, a declarat Juncker în Malta.

”Dacă o ţine tot aşa, eu am să promovez independenţa Ohio şi a (oraşului) Austin din Texas”, a declarat el în germană la un congres al Partidului Popular European (PPE).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.