Preşedintele american Donald Trump l-a graţiat vineri seara pe foate controversatul şerif Joe Arpaio, în vârstă de 85 de ani, care a fost condamnat pentru că a dat dovad de un zel excesiv împotriva imigranţilor clandestini, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi (vineri), preşedintele Donald Trump l-a graţiat pe Joe Arpaio, un fost şerif în comitatul Maricopa, în Arizona”, a anunţat într-un comunicat Casa Albă.

Trump a dat vestea pe Twitter.

Executivul motivează că ”viaţa şi cariera domnului Arpaio, care a început la (vârsta de) 18 ani, când s-a angajat în armată, la începutul Războiului din Coreea, încarnează serviciul public dezinteresat”.

”Şeriful Joe Arpaio are acum 85 de ani şi, după mai bine de 50 de ani de serviiu admirabil pentru ţara noastră, el merită o iertare prezidenţială”, se arată în comunicat.

Arpaio a fost condamnat la sfârşitul lui iulie pentru că a încălcat o interdicţie care i-a fost impusă de către un judecător federal şi care-i interzicea patrulele discriminatorii.

Marţi, la un miting cu susţinătorii săi la Phoenix, în Arizona, preşedintele republican a renunţat să facă acest anunţ, care era aşteptat la acel moment, cu scopul de a evita ca manifestaţii tenionate să degenereze.

Trump şi-a întrebat susţinătorii dacă nu cumva Arpaio a fost condamnat pentru că ”şi-a făcut treaba”, iar aceştia l-au aplaudat.

El a sugerat că era vorba doar de o remiză. ”Nu o voi face (graţia) în această (marţi) seara, pentru că nu vreau să creez controversă”, însă ”şeriful poate să stea liniştit”, a promis el.

Reacţiile faţă de graţiere, în plin uragan, care ar putea fi devastator în Texas, în sudul Statelor Unite, nu au întârziat să apară.

Reprezentantul democrat Raul Grijalva din Arizona a declarat că "Joe Arpaio nu merită iertarea. Toată viaţa sa s-a comportat ca şi cum ar fi deasupra legilor. Acum Trump îi arată că a avut dreptate”.

Alt congresmen democrat, Joaquin Castro din Texas, a mers mai departe şi l-a catalogat pe Arpaio drept un ”sectar care a luat ca ţintă comunitatea hispanică ani de zile. El ar trebui să-şi ispăşească pedeapsa”.

Influenta asociaţie pentru apărarea libertăţilor ACLU a apreciat, la rândul ei, vineri, că ”preşedintele a ales ilegalitatea şi nu legea, disensiunea în locul unităţii şi durerea în locul vindecării”.

Comentatorul republican Bill Kristol, foarte anti-Trump, consideră că este vorba despre o manevră a preşedintelui vizând să-i obişnuiască pe oameni cu exercitarea graţierii prezidenţiale cu scopul de a se servi de ea în cazul în care sunt condamnaţi apropiaţi de-ai săi în dosarul amestecului rus în alegerile americane de anul trecut.

Şeriful Arpaio a încarnat, timp de aproape un sfert de secol, o menţinere a ordinii implacabile în comitatul Maricopa, în Arizona (sud-vest).

Acest susţinător declarat al lui Donald Trump, care s-a autointitulat ”cel mai dur şerif din America”, şi-a forjat o reputaţie foarte controversată, în contextul în care unii au denunţat zelul măsurilor sale, bazate în mod deschis pe o ţintire discriminatorie şi revendicată ca atare a hispanicilor străini.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.