Preşedintele american Donald Trump ar putea să efectueze o vizită în zona demilitarizată (DMZ) care desparte Coreea de Nord şi Coreea de Sud, una dintre cele mai militarizate zone din lume, în pofida numelui ei, în cadrul unei vizite prevăzute luna viitoare în Coreea de Sud, potrivit agenţiei sud-coreene de ştiri Yonhap, care citează o sursă în domeniul Apărării, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Casa Albă a trimis în avans, la sfârşitul lui septembrie, o echipă de oficiali, la nivel de lucru, să caute locuri în vederea ”activităţii speciale” a lui Trump în Coreea de Sud, potrivit sursei citate.

Trump ar urma să transmită un mesaj important Phenianului - verbal sau ”cinetic” - în prima vizită pe care oo face în Peninsula Coreea în calitate de comandant suprem al forţelor americane, adaugă această sursă.

Satul Panmunjom, în care s-a încheiat armistiţiul de după Războiul Coreei (1950-1953), şi postul de observaţia, ambele în interirul DMZ, se află printre locurile pe care locatarul Casei Albe vrea să le viziteze, potrivit sursei citate.

Yonhap nu oferă alte detalii, iar Casa Albă a refuzat să comenteze, scrie Reuters.

Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un s-au angajat în ultima perioadă într-un schimb de replici tot mai belicos, iar şeful statului american a declarat recent că opţiunea militară este singura modalitate de oprire a programelor nuclear şi balistic nord-coreene.

O deplasare în DMZ, vizitată de predecesorul său Barack Obama şi vicepreşedintele Mike Pence, l-ar aduce pe Trump la doar câţiva paşi de militari nord-coreeni, care stau ochi în ochi cu cei sud-coreeni, şi ar putea fi interpretată de Phenian drept o provocare.

Nordul şi Sudul se află teoretic în război, deoarece războiul din anii '50 s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cun tratat de pace. Phenianul ameninţă frecvent cu distrugerea Sudului şi Statelor Unite, principalul său aliat.

Trump urmează să efectueze începând din 3 noiembrie un turneu în Asia, în cadrul căruia sunt prevăzute etape în Japonia, Coreea de Sud, China, Vietnam şi Filipine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.