Premierul britanic Boris Johnson consideră o ”catastrofă” transferul unor puteri Scoţiei şi respinge o continuare a acestei descentralizări, în contextul în care o parte a naţionaliştilor scoţieni pledează în favoarea unui nou referendum de autodeterminare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această descentralizare a fost ”cea mai mare greşeală” a predecesorului său laburist Tony Blair, a apreciat, într-o videoconferinţă cu deputaţi din cadrul Partidului Conservator din nordul Angliei, Johnson, scrie presa britanică.

Downing Street nu a dezminţit aceste declaraţii.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon, care vrea să organizeze un nou referendum privind independenţa provinciei britanice, a denunţat ferm aceste declaraţii.

”Va trebui să ne amintim aceste declaraţii ale premierului data viitoare când Partidul Conservator spune că nu este o ameninţare la adresa prerogativelor Parlamentului scoţian sau, şi mai de necrezut, că sunt în favoarea transferului şi mai multor competenţe”, scrie ea pe Twitter.

Singurul mod în care Parlamentul scoâian poate fi apărat şi consolidat este independenţa, subliniază ea.

La ultimul referendum pe tema independenţei Scoţiei, în 2014, scoţienii s-au pronunţat cu 55% la 45% din voturile exprimate în favoarea unei rămâneri a provinciei britanice în Regatul Unit.

Însă Brexitul le-a furnziat noi argumente susţinătorilor independenţei Scoţiei.

Scoţia, la fel ca Irlanda de Nord a votat în favoarea rămânerii Regatului Unit în Uniunea Europeană (UE) la referendumul Brexitului din 2016, spre deosebire de Anglia şi Ţata Galilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.