Totul este pregătit din punct de vedere operaţional în vederea unui larg spectru de opraţiuni militare ruse în Ucraina, estimează vineri şeful serviciilor militare norvegiene de informaţii, viceamiralul Nils Andreas Stensønes, care subliniază că decizia aparţine doar Kremlinului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ruşii ”au tot ce le trebuie pentru a pune totul în aplicare, de la o invazie minoră în est, atacuri minore mai peste tot în Ucraina, la o invazie completă şi, eventual, o ocupaţie a întregii Ucraine sau a unor părţi” ale acestei ţări, declară viceamiralul Nils Andreas Stensønes.

”Acum, îi revine în primul rând preşeidntelui (rus Vladimir) Putin să aleagă dacă vrea să o facă sau nu”, declară el.

Şeful spionajului militar norvegian a făcut aceste declaraţii la evaluarea anuală de către principalele servicii de securitate norvegiene a riscurilor care planează la adresa acestei ţări scandinave, un stat membru NATO.

Potrivit viceamiralului, ”peste 150.000 de combatanţi” ruşi se află comasaţi în prezent la frontiera Ucranei, dar şi ”armele cele mai avansate” ale Rusiei şi întreaga logistică necesară.

”Este foarte dificil să se spună dacă (o ofensivă) este probabilă sau improbabilă, pentru că preşedintelui rus îi revine să ia această decizie”, subliniază el.

Occidentul acuză Rusia de faptul că pregăteşte o invazie iminentă a vecinului său, acuzaţii pe care Moscova le dezminte.

Estul Ucrainei este devastat din 2014 de un război între forţe guvernamentale şi separatişti proruşi, al căror susţinător militar şi financiar Kremlinul este acuzat că este.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a avertizat vineri cu privire la ”un risc real al unui nou conflict armat”, iar secretarul de Stat american Antony Blinken a estmatcă Rusia poate invada Ucraina ”în orice moment”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.