Nicio variantă a noului coronavirus nu s-a răspândit, până în prezent, atât de rapid ca varianta omicron, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care estimează că toate ţările sunt deja atinse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”77 de ţări au semnalat cazuri de omicron, însărealitatea este că omicron se află probabil în majoritatea ţărilor, chiar dacă nu a fost detectat încă”, a anunţat înrtr-o conferinţă de presă directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Omicron se răspândeşte într-un ritm pe care nu l-am mai văzut la nicio altă variantă” a SARS-CoV-2, a subliniat el.

”Suntem îngrijoraţi de faptul că oamenii consideră (varianta) omicron drept benignă (...). Chiar dacă omicron provoacă boli maipuţin grave, numărul cazurilor ar putea să copleşească sistemele de sănătate care nu sunt pregătite”, a avertizat el.

Directorul OMS a avertizat totodată membrii comunităţii internţionale cu privire la faptul că numai vaccinurile singure nu permit niciunei ţări să iasă din această criză şi a îndemnat la o folosire comună a instrumentelor anticovid care există - precum măşti de protecţie, aerisirea regulată a interioarelor şi respectarea gesturilor-barieră.

”Faceţi toate aceste lucruri. Faceţi-o în mod coerent. Faceţi-o bine”, a îndemnat el.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a notat că apariţia omicron a determinat anumite ţări să ofere doze ”booster” întregii lor populaţii adulte, ”chiar dacă nu avem probe cu privire la eficienţa «booster»-urilor împotriva variantei” omicron.

Însă OMS se teme de faptul că aceste programe vor contribui la o acumulare a vaccinurilor anticovid în ţările bogate - ca până în prezent - care pune în dificultate vaccinarea în ţările sărace.

”O voi spune foarte clar: OMS nu este împotriva dozelor «booster». Noi suntem împotriva inechităţii vaccinării”, a dubliniat dorectorul OMS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.