Statele Unite sunt dezamăgite că preşedintele Poloniei a promulgat legea care instituie pedepse cu închisoarea pentru cei care atribuie statului polonez crimele nazismului, declară secretarul de Stat american Rex Tillerson.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Statele Unite sunt dezamăgite că preşedintele Poloniei a promulgat legea care instituie pedepse penale pentru cei care atribuie statului polonez crimele nazismului. Înţelegem că această lege va fi transmisă Tribunalului constituţional al Poloniei", afirmă Tillerson, conform unei declaraţii postate pe site-ul Departamentului de Stat, potrivit căreia intrarea în vigoare a unei astfel de legi va afecta libertatea de exprimare, precum şi cercetările academice.

Statele Unite reafirmă că termeni precum "lagărele morţii din Polonia" sunt dureroşi şi incorecţi.

"Astfel de inexactităţi istorice afectează Polonia, un puternic aliat al nostru, şi trebuie combătute în moduri care să protejeze libertăţile fundamentale. Considerăm că o dezbatere deschisă, burse şi educaţia sunt cele mai bune mijloace pentru a contracara discursul incorect", consideră Tillerson.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat marţi că va promulga controversata lege cu privire la Holocaust, menită să apere imaginea ţării sale în străinătate, dar care a provocat tensiuni puternice cu Israelul, Statele Unite şi Ucraina, relatează AFP.

Şeful statul polonez a cerut totodată Curţii Constituţionale să verifice conformitatea acestei legi cu legea fundamentală în privinţa libertăţii de exprimare şi a pedepselor importante cu închisoarea pe care le impune celor care acuză naţiunea sau statul polonez de participare la crimele naziste.

Legea prevede pedeapsa cu închisoarea de până la trei ani în cazul celor care vorbesc despre ”lagăre ale morţii poloneze”, sugerând astfel ”în mod public şi împotriva faptelor” că naţiunea sau statul poloneze au fost complici ai crimelor comise de Germania nazistă.

Avizul Curţii ar putea să fie cunoscut după intrarea în vigoare a legii, scrie Reuters.

Guvernul de dreapta de la Varşovia consideră că legea este necesară în vederea apărării reputaţiei polonezilor ca victime ale agresiunii naziste.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.