Talibanii au ordonat companiilor aeriene din Afganistan să refuze să îmbarce femei care vor să călătorească singure, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doi oficiali de la companiile Ariana Afghan Airlines şi Kam Air au declarat duminică AFP că au primit de la talibani ordinul să nu mai vândă bilete femeilor care nu sunt însoţite de către un bărnbat din familie, pentru a călători.

Această decizie a fost luată în urma unei reuniuni, la mijlocul săptămânii, între reprezentanţi ai talibanilor, celor două companii aeriene şi autorităţilor însărcinate cu imigraţia pe aeroportul din Kabul.

Un oficial de rang înalt de la Ariana Afghan Airlines confirmă într-o scrisoare trimisă personalului, după care AFP precizează că a obţinut o copie, aceste noi instrucţiuni, care se aplică tuturor zborurilor.

”Nicio femeie nu este autorizată să zboare cu zboruri interne sau internaţionale fără o rudă de sex masculin”, se arată în scrisoare.

Două agenţii de voiaj, contactate de AFP, au confirmat că au încetat să vândă bilete femeilor care vor să călătorească singure.

”Unele femei care călătoreau fără rude de sex masculin nu au fost autorizate să se îmbarce într-un zbor Kam Air de la Kabul la Islamabad, vineri”, a declarat AFP o pasageră care se afla în acest avion.

O femeie afgană care deţine un paşaport american nu s-a putut îmbarca într-un avion către Dubai, vineri, declară altă sursă.

La sfârşitul lui decembrie, fundamentaliştii talibani au nterzis femeilor afgane să călătorească la peste 72 de kilometri distanţă dacă nu sunt însoţite de un membru apropiat al familiei.

Această nouă restricţie impusă afganelor intervine la câteva zile după ce talibanii au decis să închidă şcolile secundare fetelor, imediat după redeschiderea acestora, anunţată de mult timp.

Ministerul taliban al Promovării Virtuţii şi Prevenirii Viciului a dispus duminică o separare a femeilor şi bărbaţilor în parcuri publice, la Kabul, introducând zile de vizite separate în funcţie de sex.

Miercurea, joia, vinerea şi sâmbăta sunt zile rezervate bărbaţilor, iar lunea şi marţea femeilor, precizează ministerul.

Talibanii impun neîncetat restricţii femeilor de când au ajuns la putere, în urmă cu şapte luni.

Ele sunt excluse de la numeroase locuri de muncă publice, sunt controlate în privinţa felului în care se îmbracă, li se interzice să călătorească singure în afara localităţii, iar de-acum să ia avionul.

Talibanii au reţinut şi încarcerat activiste - unele timp de mai mute săptămâni - care au manifestat în susţinearea drepturlor femeii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.