Ambasada Statelor Unite la Havana anunţă joi o reluare a unui serviciu-cheie al diplomaţiei din perspectiva celor două guverne, după ani de relaţii americano-cubaneze complexe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conslatul Statelor Unite în Cuba, închis din 2017, urmează să reia o eliberare de vze în mod ”limitat” şi ”treptat”, a anunţat joi însărcinatul cu afaceri la Ambasada Statelor Unite la Havana Timothy Zúñiga-Brown.

”Suntem fericiţi să anunţăm că Ambasada Statelor Unite la Havana va începe o reluare limitată a anumitor servicii de vize pentru migranţi, în cadrul unei extinderi treptate a serviciilor Ambasadei”, a anunţat - în spaniolă -, în faţa presei, diplomatul american.

Această extindere a acestor servicii, în paralel cu o revenire pe insulă a unui număr mai mare de diplomaţi americani, vizează o ”facilitare a angajamentului diplomatic, angajamentului faţă de societatea civilă (cubaneză) şi o prestare mai largă de servicii consulare”, a anunţat el, fără să prezinte o dată precisă în acest sens.

”Serviciile vizelor pentru migranţi sunt o cale sigură şi legală de reunificare a familiilor” despărţite în Cuba şi Statele Unite, a subliniat el.

Acest anunţ intervine în contextul în care - din cauza pandemiei covid-19 şi unei consolidări a sancţiunilor americane -, Cuba este dur afectată de cea mai gravă criză economică dn ultimii 30 de ani, care-i determină pe mulţi cubanezi să încerce să emigreze cu orice preţ, unii pe mare, iar majoritatea prin America Centală, până la frontera americană.

Acest exod este complicat de închderea consulatului în 2017 de către Donald Trump, din cauza unor presupuse incidente de sănătate - migrene, vertij, tulburări de vedere -, supranumite ”sindromul Havana”, care au afectat diplomaţi aflaţi în post pe insula comunistă.

Pentru cubanezi, obţinerea unei vize americane în Statele Unite a devenit o cursă cu obstacole. Ei au obligaţia să se ducă într-o ţară terţă, pe propria cheltuială, pentru a cere viză.

”În timp ce lucrăm să atingem acest obiectiv, Ambasada de la Georgetown, în Guyana, va continua să fie principalul loc de soluţionare a cererilor de viză ale migranţilor cubanezi”, a anunţat însărcinatul cu afaceri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.