Statele Unite ”lucrează” la un acord cu Polonia în vederea trimiterii unor avioane de război în Ucraina, a anunţat secretarul de Stat american Antony Blinken în weekend, în Republica Moldova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este imposibil să vorbesc despre un calendar, însă pot să spun că analizăm acest lucru într-un mod foarte, foarte activ”, a declarat presei Antony Blinken.

Statele Unite ”discută foarte activ cu oficiali ucraineni (...) despre o ultimă evaluare a nevoilor pe care le au”, a anunţat el.

”În cadrul acestei evaluări, lucrăm să vedem ce putem furniza noi, aliaţii şi partenrii noştri” în vederea unei comsolidări a forţelor ucranene împotriva invaziei ruse, a declarat Blinken.

”Analizăm activ problema avioanelor pe care Polonia le-ar putea furniza Ucranei şi analizăm cum am putea s-o compensăm, dacă Polonia decide să furnizeze aceste avioane”, a anunţat secretarul de Stat american.

Mai multe publicaţii americane evocă un posibil acord între Statele Unite şi Polonia, prin care Varşovia să furnizeze Ucrainei avioane de război dn perioada sovietică şi să primească în schimbul acestora avioane americane de tip F-16.

ZELENSKI CERE AVIOANE SOVIETICE

”Cooperăm cu polonezii în acest dosar şi me consultăm cu alţi aliaţi din NATO”, a declarat un oficial de la Casa Albă The Wall Street Journal (WSJ) şi NBC News.

Kievul cere Occidentului să-i funizeze o asistenţă militară - inclusiv avioane - pentru a se apăra împotriva inaviziei ruse.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat mai ales ţările din Europa de Est să-i furnizeze avioane de fabricaţie rusă - pe care ucrainenii ştu să le piloteze.

Uniunea Europeană (UE) s-a declarat pregătită, săptămâna trecută, să acţioneze în acest sens.

WSJ dezvăluie, citnd două surse care au participat la o reuniune virtuală, sâmbătă, între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi aleşi din Congresul american, că preşedintele ucrainean a cerut avioane de vânătoare atunci când liderul minorităţii republicane în Senat, Mitch McConnell, l-a întrebat de ce are nevoie.

Zelenski a cerut, în această reuniune, o înăsprire a sancţiunilor economice impuse Rusiei - şi anume o interdicţie a importurilor de petrol şi gaze naturale din Rusia.

Aleşi din Congresul american au promis, în această reuniune virtuală, să deblocheze un ajutor Ucrainei în valoare de zece miliarde de dolari.

Însă Casa Albă a îndepărtat, în acest stadiu, ipoteza unei interdicţii a importurilor energetice ruseşti, de teama unei scumpiri care să afecteze consumatorii americani, afectaţi deja de o inflaţie-record.

Statele Unite au anunţat săptămâna trecută că urmează să furnizeze Ucrainei un ajutor în valoare de 350 de milioane de dolari - cel mai important din istoria Statelor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.