Statele Unite au informat Rusia cu privire la faptul că Washingtonul nu revine în cadrul Tratatului ”Cer deschis” (”Open Skies”) de dezarmare, care autorizează o supraveghere aeriană paşnică a ţărilor semnatare, declară Reuters un oficial american care confirmă astfel o dezvăluire Associated Press (AP).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretara de Stat adjunctă Wendy Sherman i-a adus la cunoştinţă omologului său rus această decizie, potrivit oficialului citat.

Aliaţii Statelor Unite din cadrul NATO şi alţi parteneri au fost informaţi, de asemenea, cu privire la această decizie, potrivit aceleiaşi surse.

Statele Unite au ieşit în mod oficial din Tratatul Cer deschis în noiembrie, înainte de instalarea la putere a lui Joe Biden.

Washingtonul acuza atunci Moscova de faptul că nu respectă prevederile tratatului, acuzaţii respinse de către ruşi.

Acest anunţ al administraţiei Biden intervine după ce Guvernul rus şi-a exprimat, în ianuarie, intenţia de a se retrage din tratat.

Moscova a efectuat demersuri în acest sens în această lună.

Semnat în 1992 şi intrat în vigoare în 2002, Tratatul ”Cer deschis” vizează să favorizeze încrederea între ţările semnatare prin zboruri de observare reciprocă neînarmate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.